IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатични фактори и субсидии за фермерите в Индия тласкат нагоре цената на ориза

Тя достигна 11-годишен връх и се очаква да продължи да расте заради по-слаба реколта във водещи страни производители

18:27 | 06.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на ориза в света, които са на най-високото си ниво от 11 години насам, се очаква да продължат бързия си ръст, след като Индия повиши плащанията за фермери, точно когато Ел Ниньо застрашава добивите в ключови производители, а алтернативни продукти стават по-скъпи за бедните азиатци и африканци, пише Ройтерс.

Индия носи 40% от световния износ на ориз, който достигна 56 млн. тона през 2022 г., но ниските наличности означават, че всяко намаляване на доставките ще повиши цените на храните, които бяха тласнати нагоре от нашествието на Русия в Украйна, започнало миналата година, и лошото време.

„Индия беше най-евтиният доставчик на ориз“, коментира Б.В. Кришна Рао, президент на Асоциацията на износителите на ориз (REA), пред Ройтерс. „Тъй като цените в Индия растат заради новата подкрепа за минималната цена, други доставчици също започнаха да повишават цените“, допълва той.

Оризът е храна за над 3 млрд. души в света, а близо 90% от реколтата, която изисква много вода, се произвежда в Азия, където Ел Ниньо обикновено води до намаляване на валежите.

Но още преди климатичното явление да е нарушило производството, световният индекс за цените на ориза на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) е на над 11-годишен връх.

Това се случва въпреки прогноза на американското министерство на земеделието за почти рекордно производство във всички шест водещи производители – Бангладеш, Китай, Индия, Индонезия, Тайланд и Виетнам.

„Последиците от Ел Ниньо не са ограничени до една конкретна страна, те засягат производството на ориз в почти всички страни производителки“, коментира Нитин Гупта, вицепрезидент на бизнеса с ориз на компанията Olam India.

Цената на индийския ориз за износ нарасна с 9% и достигна петгодишен връх, след като миналия месец правителството повиши със 7% цената, която плаща на фермерите за ориза от новата реколта.

Износните цени на ориза в Индия, Тайланд и Виетнам нарастват. Графика: Ройтерс Износните цени на ориза в Индия, Тайланд и Виетнам нарастват. Графика: Ройтерс

Износните цени в Тайланд и Виетнам нараснаха до над двегодишни върхове след обявяването на стимула, който цели да привлече гласовете на фермерите на ключови избори в индийски щат тази година и на парламентарните избори догодина.

През последните месеци цените на захарта, месото и яйцата се увеличиха до многогодишни върхове в цял свят, след като производителите намалиха износа, за да овладеят цените в страните си.

Въпреки прогнозата за силна реколта в Азия някои търговски къщи в света очакват Ел Ниньо да ограничи добива във всички ключови страни производителки на ориз.

„Цените на ориза вече растат заради ограничените доставки“, допълва Гупта. „Ако производството намалее, това ще доведе до силен ръст на цените“, очаква той.

Очаква се наличностите от ориз в света да намалеят до шестгодишно дъно от 170,2 млн. тона до края на 2023-2024 г., тъй като запасите във водещите производители Китай и Индия намаляват, а през последните години търсенето расте, съобщава американското министерство на земеделието.

Цените може да се повишат с една пета

Цените може да нараснат с една пета или повече, ако добивът спадне рязко, тъй като Ел Ниньо означава, че втората оризова реколта в почти всички азиатски страни ще бъде по-малка от обичайното, казва базиран в Делхи търговец на зърно в глобална търговска къща.

Вторият по големина износител Тайланд призова фермерите да засяват само една оризова реколта, след като дъждовете през май бяха с 26% под обичайното ниво.

В Индия, която сее втората си реколта през ноември, засятата лятна оризова реколта е намаляла с 26% спрямо година по-рано до петък, тъй като мусоните са донесли с 8% по-малко дъждове от нормалното, сочат данни на правителството.

Времето в Китай, който е основният зърнен производител, не беше благоприятно за реколтата в началото на сезона, но големите запаси ще балансират предлагането и търсенето, отбелязва Роза Уанг, анализатор в Shanghai JC Intelligence.

Инфлацията при храните винаги е притеснение за управляващата партия в Индия, която забрани износа на пшеница миналата година и ограничи износа на ориз и захар, за да намали цените.

С наближаването на изборите бавното начало на сеитбата на фона на растящите цени в страната притесняват партията „Бхаратия Джаната“ (Индийска народна партия) и засилват очакванията, че тя може да ограничи още повече износа.

„Правителството на Моди се заема със задачата да овладее ръста на цената на пшеницата, затова тя няма да се поколебае да наложи ограничения“, казва търговецът от Ню Делхи.

Заради ограниченията в Индия други страни може да изпитат затруднения с набавянето на доставки, казват представители на индустрията.

Индия съставлява над 40% от световния износ на ориз през 2023 г. Графика: Ройтерс Индия съставлява над 40% от световния износ на ориз през 2023 г. Графика: Ройтерс

„Положението с предлагането е изключително затегнато и намаляване на износа от Индия може да предизвика ръст на цените в света“, коментира търговец в Сингапур, работещ за глобална търговска къща.

Мианмар, Пакистан, Тайланд и Виетнам, взети заедно, може да повишат износа с 3 млн. до 4 млн. метрични тона, допълва той.

Ръстът на цените усложнява и задачата за трупане на запаси

Търсенето от чувствителни към цената африкански страни се забавя, коментира Химаншу Агарвал, изпълнителен директор на индийската износна компания Satyam Balajee.

Но някои азиатски купувачи като Индонезия и Филипините трупат запаси и увеличават покупките от традиционния доставчик Виетнам.

Миналия месец Индонезия сключи необичаен договор с Индия за внос на 1 млн. тона, ако Ел Ниньо наруши местното предлагане. Индонезия обикновено купува ориз от близките Тайланд и Виетнам.

„Оризът беше пазар на купувачите през последните няколко години, но може да стане пазар на продавачите, ако Ел Ниньо намали производството“, казва базираният в Сингапур търговец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още