IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните се понижават отново през юни

Индексът, който следи цените на най-търгуваните хранителни суровини, достигна най-ниското си ниво от април 2021 г.

14:40 | 07.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световният ценови индекс на агенцията по храните на ООН се е понижил през юни до най-ниското си ниво от повече от две години, тласнат надолу от спада в цените на захарта, растителните масла, зърнените култури и млечните продукти, съобщава Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), който следи най-търгуваните в световен мащаб хранителни суровини, е достигнал средно ниво от 122,3 пункта през юни спрямо ревизирана стойност от 124 пункта за предходния месец, съобщи агенцията в петък.

За май по-рано бяха отчетени 124,3 пункта.

Нивото му през юни е най-ниското от април 2021 г. насам, което означава, че индексът вече е с 23,4% под рекордния връх от март 2022 г., който показателят достигна след началото на руската инвазия в Украйна.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО прогнозира, че световното производство на зърнени култури тази година ще достигне 2,819 млрд. тона, което е с малко над оценката от миналия месец и с 1,1% повече спрямо нивото на производството от 2022 г.

ФАО заяви, че по-високата прогноза се дължи почти изцяло на по-добрите перспективи за световното производство на пшеница, като повишението е с 0,9% до 783,3 млн. тона.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е отбелязал спад от 2,1% през юни спрямо предходния месец, като всички култури – царевица, ечемик, сорго, пшеница и ориз, са поевтинели.

Индексът на цените на растителните масла също отбелязва спад от 2,4% на месечна база, достигайки най-ниското си ниво от ноември 2020 г. насам, главно заради по-ниските цени в световен мащаб на палмовото и слънчогледовото олио, които компенсираха по-високите котировки на соевото и рапичното олио.

Индексът на цените на захарта се е понижил с 3,2% през юни спрямо май, отбелязвайки първия си спад след четири последователни месечни повишения, предизвикани главно от добре развиващата се реколта от захарна тръстика през 2023/24 г. в Бразилия и слабото търсене на внос на захар в световен мащаб, коментират от ФАО.

Индексът на цените на млечните продукти е отбелязал спад от 0,8%, а индексът на цените на месото е останал почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още