IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските стопани могат да кандидатстват по помощта за напояване

До края на ноември ДФ „Земеделие“ ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати

18:30 | 02.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за държавна помощ за напояване от 21 август до 2 октомври.

Схемата „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г. е утвърдена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Европейската комисия (ЕК) одобри българската схема за подпомагане на земеделци на стойност 16 млн. лева през юни.

Заявленията за подпомагане по образец, генерирани от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК),  ще се приемат в Областната дирекция на ДФ ”Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице, уточняват от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от направените разходи за напояване, на база предоставена информация от доставчика на услугата за извършените плащания по сключените през 2023 г. договори.

Целта на помощта е подкрепа за земеделски стопани, отглеждащи земеделски култури, които по технология на производство изискват напояване.   

Финансовата подкрепа се предоставя на земеделски стопани – производители на растениевъдна земеделска продукция, които са регистрирани по наредбата за създаване и поддържане на регистър на земеделските или в регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн (при подпомагане разходи за вода за напояване при отглеждане на тютюн). Земеделските стопани също така следва да имат договор за 2023 г. с доставчик на услугата „Доставяне на вода за напояване“, сключен до 30 септември 2023 г. включително.

В срок до 30 октомври доставчикът на услугата „Доставяне на вода за напояване“ предоставя информация на ДФ „Земеделие“ индивидуално за всеки земеделски стопанин, сключил договор с него и заплатил фактурата за услугата доставяне на вода за напояване с посочен размер на извършеното плащане.

До 30 ноември 2023 г. ДФ „Земеделие“ ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати след извършване на всички административни проверки, включително и индивидуални данни за плащанията за напояване от всеки земеделски стопанин, предоставени от доставчика на услугата „Доставяне на вода за напояване“.

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още