IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверките на БАБХ и НАП за формирането на цените на храните ще приключат до края на месеца

Резултатите ще са повод за сериозни законодателни промени, според министъра на земеделието

13:58 | 12.08.23 г. 1
Снимка: Пресслужба на Министерстовто на земеделието и храните
Снимка: Пресслужба на Министерстовто на земеделието и храните

Проверките на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция за приходите (НАП) за формирането на цените на храните ще приключат до края на месеца.

Това коментира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, цитиран от БТА.

Вътев присъства на откриването на ловния сезон за пернат дивеч в кв. „Челопечене“ в София.

Целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина, коментира министърът.

Министърът припомни, че на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който се проведе в петък, производителите пожелаха подобна проверка да се направи за плодовете и зеленчуците.

Вътев коментира, че резултатите от проверките ще са повод за сериозни, по думите му, законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните. Той посочи, че липсват регламенти за търговията със земеделска продукция. По думите му по света в това понятие влиза всичко от полето до масата, а в България - само селскостопанската продукция, но не и готовите храни, които минават през съответните технологични процеси на преработка.

Агроминистърът съобщи, че се подготвя програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, с което се цели насърчаване на сдружаването и кооперирането между производителите,  за да имат равен достъп до пазара. В тези пунктове продукцията ще се окачествява, калибрира, опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара, коментира Вътев.

Според него това е единственият начин, по който и най-малките производители ще имат шанс да стигнат до големите супермаркети.

Кирил Вътев допълни, че все повече земеделски производители се отказват от производството на плодове, зеленчуци и от животновъдството, напускат този бизнес и не остават в България. По тази причина министърът изтъкна необходимостта от обща мобилизация на държавата, за да бъде обърнат този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
чекам Урсуле, белким в показния Кореком Кауфланд есть помидоры. Сортът Биволско сърце е един от най-обичаните и предпочитани за отглеждане в любителските градини. Той е директен български сорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още