Даването на защитени наименования за произход на "Българско кисело мляко" и „Българско бяло саламурено сирене“ от ЕК ще защити не само суровините и начина на производство на тези продукти, но и цялата верига до храната на животните. Задължението тези стоки да бъдат произвеждани от 100% български суровини и увеличаващото се търсене по света трябва да стимулира бизнеса и всички свързани сектори на икономиката. Това коментира Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.
"Защитата създава атмосфера в световен мащаб, че този продукт е типично и чисто български и ще спре нелоялната конкуренция от цял свят“, каза събеседникът. И уточни, че от доста време страни като Япония и Корея, например, изписват на продукти, че са "Българско кисело мляко" и „Българско бяло саламурено сирене“, но в същото време не се спазват критериите за производство и така се нарушава уникалността на продукта и неговите свойства.
"Тези продукти са тръгнали от България, получили са своята гласност и развитие в България и ние защитаваме този продукт, че е типично български и не може да бъде произвеждан на други места", посочи Присадашки.
По думите му с включването им в европейската система за продукти с географско значение, киселото мляко и саламуреното сирене попадат под защитата на системата, която има договорки за спазване с почти целия свят.
В самата защита има строго определена рецептура как и с какво са направени тези продукти, което гарантира, че те трябва да са произведени на българска територия, с български суровини и закваска, добави той.
Бялото саламурено сирене е един от малкото млечни продукти, чиято консумация се увеличава в Европа, Близкия изток и други региони заради смяната на културата на хранене и голямата миграция от Балканите, посочи още гостът. Продуктът присъства почти задължително в предлаганите продукти на търговските вериги по цял свят, като някои български проиводители имат договори с международните вериги.
"Бяло саламурено сирене под наименованието "тип българско" или "българско" се произвежда и от други прозводители в Европа и Азия като Саудитска Арабия.
„Като защитаваме собствената марка, само производители от нашата територия ще имат право да го разпространяват в световен мащаб... Еврпейските страни и арабският свят са най-големият консуматор на всякакъв вид бяло саламурено сирене, каза събеседникът.
Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


Момиче се влюби в мъж, той я продаде за проститутка
41 пияни или дрогирани водачи спипа КАТ за ден
МОСВ започна спешен мониторинг на морските води заради блокирания танкер
Тежка катастрофа по пътя София-Варна днес
Над 20 автомобила спукаха гуми на родно шосе само за 24 часа
Настоящият модел на поддържане на дефицити и дългове е към своя край
Нобелов лауреат за мир: Иран използва екзекуциите като „инструмент за репресии“
Фирми от САЩ разграбват редкоземните елементи, нужни на Европа за превъоръжаване
Мадуро знае, че Тръмп блъфира
Сигурността на Израел се нуждае от по-малко оръжие и повече диалог
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Toyota се завръща във Ф1
Берое и Септември завършиха 0:0
Мъж е в тежко състояние след катастрофа на пътя София-Варна
Делян Добрев: Предишният вариант не беше бюджетът на ГЕРБ
Пострадали от наводнението в Бургаско: Причина са изсечените гори в Странджа