IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как фермерските пазари връщат доверието в българските храни?

Дават се гаранции, че се продават изцяло български продукти с високо качество, каза организатор

14:29 | 06.10.23 г.

Българският потребител харесва българските стоки, но все повече губеше доверие в тях заради съмнения за източника на суровина и труд. Пазарите на производители днес са мястото, където това доверие може да се създаде отново и да се съхрани. Това каза Борислав Кедев, Пазар на производителя в Банкя, в ефира на предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

"Не бих казал, че българските продукти са по-скъпи (от чуждите). Трябва да помислим за нашето здраве и най-вече да се храним сезонно. Това е един от най-големите успехи на тези пазари - да покажат на хората коя стока кога и как расте... Сезонните плодове и зеленчуци са с по-ниски цени на самите пазари, особено с тази инфлация в големите вериги. Някои от нашите производители успяват доста добре да се позиционират с цена и качество", отбеляза гостът.

Пазарът на производителя в Банкя се провежда всяка събота и е само за български продукти, като се опитва да бъде притегателно място за посетителите, докато дава добра възможност на производителите да реализират стоката си. "Изключително важно е взаимодействието с общината и организирането на логистиката", каза Кедев.

"На пазара се предлагат три типа стоки - храни и напитки, натурална козметика и занаятчийски продукти, като определено се набляга на местно производство. Работим с над 70 производители - има от Кюстендил, София, Враца, Пловдив, Хисаря, които пристигат само и единствено за този пазар", разясни събеседникът.

Производителите представят документи като сертификати и регистрации, за да бъдат допуснати на пазара, а организаторите ги посещават, за да се запознаят с производството и да гарантират, че то е изцяло с български продукти. Всички храни минават през регистрация в БАБХ, предоставят се документи, които се преглеждат от организаторите, стана ясно от разговора.

Основните проблеми за производителите са свързани с липса на пазари и работна ръка.

"Малките производители не могат да взимат субсидии, а трябва да изпълняват всички правила, както големите, което често е непосилно за семеен или дребен бизнес. В същото време има голям ръст на млади производители, особено след пандемията", каза Кедев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още