IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните са намалели до двугодишно дъно през септември

Индексът на цените на храните на ФАО към ООН се е понижил до 121,5 пункта през септември

14:53 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на храните в световен мащаб са се задържали на най-ниските си нива от над две години насам, тъй като ръстът при доставките на маслодайни семена и някои зърнени култури е компенсирал недостига на захар, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените на храните в света на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН се е понижил съвсем леко до 121,5 пункта през септември спрямо ревизираните 121,6 пункта през август, показват данни на ФАО от петък. Спадът от рекордната стойност на индекса, регистрирана през март 2022 г., би трябвало да помогне за забавянето на инфлацията при хранителните стоки, която се ускори в началото на Руската инвазия в Украйна, като са налице признаци, че това вече се случва в някои страни.

Световните цени на храните са останали стабилни през септември. Графика: Bloomberg Световните цени на храните са останали стабилни през септември. Графика: Bloomberg

По-евтините растителни масла са допринесли значително за тазгодишния спад. Реколтите от слънчоглед в Черноморския регион и палмовите култури в Югоизточна Азия са причината за почти 4-процентния спад на цените през септември.

Въпреки че зърнените култури са поскъпнали малко през миналия месец, цената им остава по-ниска за годината. Втората поредна голяма реколта от пшеница в Русия потиска доставките в световен мащаб, като се очаква световните запаси от зърно да достигнат рекордни количества. Отделно от това цените на ориза в Азия се отдалечиха от 15-годишния си връх, тъй като по-добрите перспективи за реколтата в Тайланд помогнаха да се ограничи шокът, причинен от ограниченията за износ в Индия.

Въпреки това фючърсите върху захарта, друг основен хранителен продукт, са достигнали най-високата си стойност от повече от десетилетие през септември, поскъпвайки с 9,8%. В Индия са паднали най-малко мусонни дъждове от пет години насам, увеличавайки опасенията, че страната ще ограничи износа си на захар, за да задържи цените в страната под контрол преди парламентарните избори следващата година.

Цените на млечните продукти и месото са се понижили през миналия месец със съответно 2,3% и 1%, твърдят от ФАО.

Отнема известно време, преди по-ниските цени на хранителните суровини да достигнат и до супермаркетите, които са изправени срещу по-високи разходи за енергия и труд. Цените на храните на дребно във Великобритания са се понижили за първи път над две години насам през септември, но продължават да се увеличават в редица държави – от Турция до Кения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още