IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България спечели битката за розовото масло, но не и войната, посочват от бранша

Битката на българската дипломация трябва да продължи, каза Гергана Андреева

16:21 | 12.10.23 г.

Битката за българското розово масло и за всички етерични масла продължава, като страните в южната част на Европейския съюз (ЕС), които произвеждат естествени етерични масла, като България, Франция, Италия, Испания, Гърция и други, се изправят срещу позицията на най-големите производителки на химически заместители на тези масла - Германия, Австрия, Нидерландия. Това каза Гергана Андреева, изп. директор на Българска национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Европейският регламент, който целеше поставянето на етеричните масла, включително българското розово масло, в неблагоприятна позиция, разглеждайки ги като потенциално опасни за човешкото здраве, беше отхвърлен от Европейския съвет, но окончателно решение ще се вземе по време на триалог между Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент.

Новата позиция на Европейския съвет е да няма никакво ново законодателство за етеричните масла, включително за етикетирането и класификацията на българското розово масло. Освен това евродепутатите ще преговарят с Европейската комисия и Европейския съвет относно това докладът относно въздейстието на маслата върху човешкото здраве да бъде изготвен в срок от не по-рано от шест години.

„Спечелихме битката за розовото масло, но дали ще спечелим войната - това е същественият въпрос“, коментира събеседникът.

"Истината е, че българската дипломация и постоянното ни представителство в Брюксел, а и всички български депутати трябва да действат активно и да не се отпускат от тази временно спечелена битка, защото решението ще се вземе на триалог, който ще се проведе през ноември (най-късно). Такава е амбицията на испанското председателство. Това ще е дискусия между Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, като комисията ще е модератор между съвета и парламента", посочи гостът.

По думите ѝ досега работата е довела до "преобръщане на позицията на големите страни членки от това, което беше първоначално предложено".

Има държави, които открито все още са за ново законодателство, в което етеричните масла да бъдат включени в регламент и от там да се смята, че са потенциално опасни. "Това са част от по-северните държави членки на ЕС - част от скандинавските държави и като цяло Западна Европа - Германия, Австрия, Нидерландия. Държавите, които изкючително подкрепят нашата позиция, са държавите, в които се отглеждат култури за етерично-маслената индустрия, където тя е силно застъпена. Това са Испания, Италия, Франция, Хърватия, Гърция, Румъния, Полша. Преобърна се позицията в известна степен и на Португалия. Но е факт, че тук има и политика - не само индустрия по страни, но има и чисто политически елемент, особено в парламента".  

"Освен че са производители на етерични масла, тези държави (северните държави членки на ЕС - бел. ред.) имат изключително развита козметична и парфюмерийна индустрия. Те са тези, които произвеждат най-голям обем натурални козметични продукти, а в натуралните козметични продукти се влагат продукти от естествен произход с доказано 100% био произход, но точно те са и най-сериозни производители на синтетични продукти на химическата индустрия".

Част от уравнението са именно големите компании за производство на химически заместители на розовото масло, което се търгува към момента за 10 хил. евро за килограм, докато химическите аналози са стотици пъти по-евтини. Тяхната цел е "преформулиране на синтетичния продукт, за да получат по-ниска себестойност, обемът на влаганите химикали, които са алтернатива, да се увеличи и тези компании да печелят повече", обясни Гергана Андреева.

"Най-големите производители на тези заместители са Германия, Австрия, Нидерландия. Тоест, страните, които все още са в отрицание, но категорично този въпрос е вече сложен на други релси", добави тя.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още