IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е най-големият производител на кисело мляко в ЕС

През 2022 г. в общността са произведени 160 млн. тона мляко - основно краве, сочат данните на Евростат

23:10 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия е най-големият преработвател на краве мляко в ЕС, сочат данните на Евростат за 2022 година. Страната е лидер по производството на прясно мляко за пиене (19% от общото производство в ЕС), на масло (20%), подквасени млека, като например йогурти (29%), както и на сирена (22%). Франция е вторият по големина производител на масло и сирена (по 18% от общото производство в ЕС).

В общността през 2022 година са произведени около 160 млн. тона прясно мляко, което е намаление с 0,3 млн. тона. 154,3млн. тона са краве мляко, 3 млн. тона овче и 2,5 млн. тона козе мляко. В Гърция, Кипър, Испания и България млякото, различно от кравето, има най-голям дял от общо произведеното от млечните ферми през 2022 година. В Гърция той доближава 60 на сто, а в България е около 12 на сто. 

Основната част от прясното мляко - 149,9 млн. тона, са доставени към млекопроизводителите, а останалите - остават във фермите за собствено производство на млечни продукти.

Традиционно млякото се транспортира на къси дистанции от животинските ферми до млекопреработвателните предприятия. Данните сочат, че около една пета от млякото в целия ЕС е добита в Германия, съответно и страната е най-големият млекопраработвател в общността. 

През миналата година в ЕС са произведени 7,7 млн. тона подквасено мляко, от които 6 млн. тона от пълномаслено и 1,7 млн. тона от обезмаслено мляко. Произведени са и 10,4 млн. тона сирене от 59 млн. тона пълномаслено и почти 17 млн. тона обезмаслено мляко, както и 2,3 млн. тона мляко - от общо 57 млн. тона пълномаслено и обезмаслено прясно мляко, сочат още данните на Евростат.

Около 70% от млякото, произведено в ЕС, се използва за производството на сирене и масло.

Германия е лидер във всички категории при преработката на прясното мляко. Сред големите производители в ЕС са още Франция и Италия (производство на сирене), Ирландия (масло) и Нидерландия (подквасени млека).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още