IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на етерични масла в България е продължил да се свива и през 2023 г.

Очаква се процесът на излизане на производители от сектора на етерично-маслените култури да продължи и тази година

09:46 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След като се сви през 2022 г., пазарът на етерични масла у нас е продължил низходящата си тенденция и през миналата година.

Износът на етерични масла, различни от цитрусовите и ментовите, от България се забавя значително през първата половина на 2023 г. Това сочат данни от проучване на "ИнтелиАгро". Като причини за спада от организацията посочват свръхпроизводството и презапасяване, така и високата инфлация в Европа и САЩ.

Секторът отчита като заплаха и предстоящите промени в европейската регулаторна рамка. Благодарение на усилията, които България положи в Брюксел, заплахата засега е избегната, но възможността за негативен развой остава и се отлага във времето, посочват от "ИнтелиАгро".

Секторът на розовото масло подобрява значително финансовата си позиция. По-високите цени на международния пазар спрямо периода 2018-2021 г. дават възможност за повишаване на изкупните цени на розовия цвят в страната и мотивират стопаните да подобрят грижите за насажденията. Тези признаци дават основание за известно стабилизиране и подобрение в бранша.

Причина може да се търси и в относително по-слабото производство в България, както и в проблемите, които срещат производителите в Турция. Остава обаче проблемът с недостига на работна ръка, което се явява основен ограничаващ фактор за производството на цвят в бъдеще.

От бранша продължават да настояват за промени в Закона за розата и алармират, че контролът остава занижен.

Секторът на лавандуловото масло обаче се сблъсква със сериозни предизвикателства като намалено търсене и низходящи тенденции в износа. За първото полугодие на 2023 г. износът е спаднал с 40% като обем при по-ниски цени спрямо 2022 г. Площите намаляват с 45 хил. дка за година. Очакванията са тази тенденция да се задържи и през 2024 г.

Търсенето на вътрешния пазар намалява драстично и много от традиционните изкупвачи са свили в пъти преработените обеми лавандулов цвят. Там, където сделки все пак са сключени, изкупната цена на лавандуловия не покрива разходите на земеделските производители и отливът от сектора се очаква да продължи.

Високите запаси от нереализирана продукция оказват негативно влияние и върху пазара на нишови масла. Големият бум от периода 2016-2019 г. (между 2 и 5 пъти над обичайните площи) е последван от срив в производството при повечето нишови медицински и ароматни култури, като лайка, маточина, хизоп и други, и този срив продължава да се наблюдава и през 2023 г.

Очакванията са процесът на излизане на производители от сектора на етерично-маслените култури да продължи и през 2024 г., докато площите се стабилизират на здравословни нива. Подобни процеси ще се наблюдават и при преработвателните мощности, които са твърде много при настоящите пазарни реалности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още