IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развива пазарът на етерични масла в България?

Най-слабото звено е ръчният труд, при който се наблюдава недостиг на работна ръка, твърди експерт

09:38 | 07.02.20 г. 1
Как се развива пазарът на етерични масла в България?

Секторът за производство на етерични масла е традиционен и затова технологиите в преработката не се развиват динамично. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Методи Стефанов, съосновател на "Интермед 1".

"Основните фактори, които влияят върху производството на етерични масла включват както земеделската част и прибирането на реколтата, така и професионалната преработка на съответната култура", обясни той.

Според Стефанов най-слабото звено е ръчният труд, при който се наблюдава недостиг на работна ръка.
Гостът коментира и как климатичните промени се отразяват на етерично-маслените култури.

„Климатът е едно от основните преимущества, тъй като по време на розобера температурите се повишават, което намалява времетраенето за набирането на качествен розов цвят“, обясни Стефанов.

Той спомена, че преди да излезе Законът за розата, голяма част от производителите са били в сивия сектор.

„Самите производители не можеха да имат претенции за субсидии и помощ от държавата. След няколко години на много високи цени, производителите се притесняват, че цената ще бъде много по-ниска“, посочи експертът.
Методи Стефанов обясни, че почти цялата продукция, която се произвежда в неговата розоварна отива за износ в чужбина.

„Основните клиенти на етерични масла са Франция, САЩ и Далечния изток“, каза гостът като допълни, че най-големите конкуренти на България са нейните балкански съседни страни. Според него нереално високите очаквания за свръхдоходност са основен проблем при производителите на етерични масла.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
onezero
преди 4 години
На това му се вика булгаристански бизнес - навсякъде по света като си правят бизнес плана смятат серизони разходи за труд, само тука говедата разчитат, че все ще намерят будали да им работят за 300 лева на месец. Мятат милиони за сгради, машини, техника и после а, няма кой да работи, защото будалите избягали в чужбина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още