IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да загуби средства по Програмата за селските райони

ЕК е приела наличието на форсмажорни обстоятелства за забавяне на плащанията по ПРСР през 2023 г.

15:41 | 13.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След двумесечна комуникация с Европейската комисия България няма да загуби средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 за 2023 г., съобщават от Министерството на земеделието и храните.

През есента ресорният министър Кирил Вътев обяви, че страната е била заплашена от загуба на средства по програмата, като при встъпването на новото правителство в длъжност сумата е била около 120 млн. евро, но към ноември е намалена наполовина. 

Основна причина за риска от загуба бяха неизплатени средства от Държавен фонд „Земеделие“ към земеделски стопани по различни мерки и подмерки от програмата за 2023 г. Средствата са за периода 2014-2020 г., но според правилата разплащането за дадена година може да се случи в срок 3 години по-късно, т.е. плащанията за 2020 г. трябва да се получат в рамките на три години – до 2023 г.

В процес на преговори със службите на ЕК администрацията на министъра и Държавен фонд „Земеделие“ са успели да убедят Комисията да признае последиците от пандемията ot Covid-19 и войната в Украйна като форсмажорни обстоятелства, които са възпрепятствали извършването на плащанията в срок.

„След проведената двумесечна комуникация България няма да загуби нито едно евро по Програмата“, посочват от Министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още