IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФ „Земеделие“ отпуска 84 млн. лв. за хуманно отношение към свине и птици

Отпускат се още общо 2,5 млн. лв. за борба с вредителите по картофите и доматите

19:21 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Общо 84 млн. лв. ще получат през 2024 г. свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно отношение, съобщават от ДФ „Земеделие“. Решението е било взето на днешното заседание на Управителния съвет на Фонда. Помощта по двете схеми се предоставя на стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети за най-малко 5 години.

Схемата за държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете” е със срок на прилагане от 1 януари 2024 г. до 31 декември 2029 г. Максималният бюджет по схемата за целия период на прилагане е в размер на 250 471 791 лв., като размерът на помощта за всяка година се определя с решение на Управителния съвет на ДФЗ.

В обхвата на схемата за свинете са включени осигуряването на свободна подова площ не по-малка от 10 % над задължителния стандарт, осигуряването на изкуствена светлина за 11 часа и използването на фураж, съдържащ деоксиниваленол не повече от 2,5 mg/kg.

Схемата на държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците” също е с петгодишен срок и максималният бюджет по схемата за целия период на прилагане е в размер на 241 939 336 лв., като размерът на помощта за всяка година се определя с решение на Управителния съвет на Фонда. В обхвата на помощта са включени използването на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг, осигуряването на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт, подобряването на условията за хуманно отношение към птиците по време на транспорт (само за доставки до кланицата), намаляване емисиите на амоняк с 30% (гарантиране на концентрация на амоняк (NH3 до 14 ppm), чрез добавяне в постелята на силикатни минерали (перлит, алуминосиликати - каолин, бентонит, зеолит /клиноптилолит/ и др.).

Схемите за държавна помощ са с увеличен бюджет за новия период на подпомагане, като това е договорено с браншовите организации и са отчетени инфлационните процеси през последните години. С прилагането на тези схеми ще се даде възможност за постигане на основните цели на Общата селскостопанска политика, посочват от ДФЗ. 

Предстои Държавен фонд "Земеделие", съвместно с компетентните дирекции в Министерство на земеделието и храните и БАБХ, да изготвят указания за прилагане на схемите.

По време на днешното заседание на Фонда е взето решение и за отпускането на 2 млн. лева на картофопроизводителите за борба с вредителите, както 500 хил. лв. за борба с вредителите по доматите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още