IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Иванов, ДКСБТ: Цените на основните храни са по-ниски спрямо миналата година

В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развитие на някаква тенденция в посока нагоре, каза Иванов

11:47 | 10.04.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Цените на основните хранителни продукти са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Това каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развитие на някаква тенденция в посока нагоре", каза той. По думите му през 2021 г. и 2022 г. световните промени са се отразили и на раходите на производителите, и на начина на производство. Към днешна дата обаче основните продукти в потребителската кошница са малко по-евтини спрямо 2023 г.

Салата е с 16% под нивата от миналата година, олиото – с около 20%, яйцата с около 5%. При млечните продукти се наблюдават почти същите ценови равнища (минус 3-4%), каза Иванов.  

„Като цяло потребителската кошница, ако от всичко купим по единица, 108 лв. – за сравнение миналата година е 111 лв. Това е под 2%. Намалението е незначително и малко, но важната новина е, че имаме стабилно и устойчиво равновесие на взаимодействието и няма тенденция, която да показва, че ще видим някакви резки изменения“, каза той.

Иванов даде пример с цената на краставиците, която до месец ще се понижи заради пренасищане на пазара, което ще е лоша новина за производителите, но добра – за потребителите.

„Ще наблюдаваме може би същата ценова стойност на трапезата“, каза той по повод предстоящите великденски празници и препоръча на хората да пазаруват информирано, за да не участват в лоши търговски практики.

Колкото повече наближава топлото време и се увеличава предлагането, рентабилността при производителите ще пада, но това ще е по-добре за потребителите, защото ще потребяват по-евтина продукция, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още