IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преработвателите на плодове у нас започват да връщат външните си пазари

След загубата на позиции в ЕС, Китай и САЩ от началото на годината “Джем и Джем” се завръща на пазара на конфитюр в Индонезия

21:49 | 21.03.24 г.

Високата инфлация, която е оскъпила енергията, а от там и суровините и материалите по веригата на преработвателния сектор на плодове и зеленчуци, е била основен проблем през последните две години. Секторът е загубил външните си пазари. Това сподели инж. Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, управител и съдружник в “Джем и Джем”, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Голямата изкуствена инфлация с вдигането на енергийните цени доведе до поскъпване на суровините и материалите по цялата верига", каза Кировски.

"Стигна се до 40% инфлация в нашия бранш, което на практика ни изкара от реалния експортен пазар. Много наши външни клиенти се отказаха да купуват стока от нас заради тази изкуствено създадена в България инфлация. В Европа също имаше инфлация, но тя беше от порядъка на 5-10%, в САЩ също, в Азия почти нямаше - по този начин ние загубихме много възлови клиенти."

По думите му тази година е започнала добре за преработвателите на плодове и зеленчуци заради тенденцията на намаляваща инфлация, което понижава и цените на основните суровини и материали. "Опитваме се да се върнем на пазари, които загубихме", посочи гостът.

След загубата на позиции на пазарите в ЕС, Китай и САЩ, от началото на годината компанията се завръща на пазара на конфитюр в Индонезия, посочи събеседникът.

Относно отношенията с големите търговски вериги той посочи, че те стават по-сложни заради все по-господстващото им положение и натиска за по-ниски цени и промоции. "Те определят цените и условията, ние почти нямаме думата. За да можем да продаваме, трябва да работим с тях по един или друг начин и се стига до едни много трудни преговори, в които те налагат своите условия. Това много пречи на бизнеса, защото когато не може да се генерира печалба, не може да се инвестира."

"Няма фалити във фирмите от асоциацията през последните две години на силна инфлация, но има свиване на обемите, като по-добре се представят тези, които имат по-силен експортен пазар", отчете Кировски. Основен проблем остава липсата на работна ръка, като предприятия са започнали да внасят работници от Непал и Индия.

Още може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още