IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо овощарите у нас отново чакат слаба реколта тази година

Политическата нестабилност застрашава земеделските субсидии за 2025 г., каза Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари

11:54 | 18.04.24 г.

Производителите на плодове и зеленчуци в България нямат достатъчно финансов ресурс да започнат новия сезон. А политическата нестабилност в страната засяга плановете на земеделските производители за следващия програмен период и изплащането на субсидиите, които са най-забавени за овощарите от всички сектори в земеделието. Това коментира Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта, че без държавна политика и подкрепа в сектора за плодове и зеленчуци секторът няма как да съществува, а такава стратегия липсва от 15 години.

След слабата реколта от миналата година в Дунавския регион тази година се очаква изключително малко продукция за свеж пазар и изключително много за преработка заради очакваното ниско качество. На пазара за пресни плодове и зеленчуци ще ядем отново вносни плодове и зеленчуци, а нашите ще отидат за преработка, стана ясно от разговора.

Около 70% от годишните разходи в овощарството се правят в периода февруари-април, а до момента производителите не са получили нито едно от основните си плащания, което забавя дейности и ще има негативен ефект върху реколтата. Зеленчукопроизводителите не могат да заплатят за нужния им разсад, така че площите ще намалеят изключително много, каза Колев.

Цените за българските производители зависят от външни фактори, тъй като размерът на производство в страната е малък и не може да оказва сериозно влияние върху европейските нива, каза Колев. 

"Тази година се очаква свръхреколта от праскови в Гърция, което автоматично означава, че цената ще е ниска. Поляците пък диктуват цената на ябълките", посочи събеседникът.

"Безпрецедентно, очертаването тази година още не е започнало - по принцип кампанията тече от 1 март. Притесняваме се, защото има крайни срокове, които възпрепятстват изплащането на субсидиите навреме следващата година", посочи още гостът.

Бюрокрацията е друг сериозен проблем пред земеделците, като тя се увеличава всяка година и в един момент производителите няма да имат време да се занимават със земеделие, каза Колев.

Една част от сложността се дължи на изискванията по Зелената сделка, но друга е заради опитите на българската администрация да прехвърлят тежестта върху производителите, каза още събеседникът. Той смята, че взетите решения по Зелената сделка са абсолютно неактуални и неприложими в момента, а европейската продукция губи позиции на световния пазар.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още