IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделската комисия одобри на второ четене промени в подпомагането на земеделците

Ако досега земеделците трябваше да доказват, че доходите им от селскостопанска дейност са поне 1/3 от общия доход на стопанството, вече ще доказват, че са поне 10%

20:48 | 23.04.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

С 12 гласа „за“ и нито един глас „против“ Комисия по земеделието, храните и горите на Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, внесени от Десислава Танева и група народни представители, съобщава БТА.

Тези изменения представляват отразяване на промените в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, които са одобрени от Европейската комисия и на практика променят част от условията за допустимост на земеделските производители, каза Десислава Танева. Промените са необходими с оглед на твърде закъснялата кампания за подаване на заявления за директни плащания, стана ясно от думите на Танева. С тях се осигурява възможността да продължат да се прилагат съответните помощи в подкрепа на земеделските стопани. 

Промените предвиждат удължаване до 31 декември 2026 г. на срока за прилагане на Схемата за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“, като е предвидено помощта да се прилага след получаване на окончателния номер на схемата за държавна помощ в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. Синхронизират се разпоредбите, свързани с интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“.

Предлага се промяна на дефиницията за активен земеделски стопанин. Според промените кандидатите ще доказват, че доходите им от селскостопанска дейност съставляват най-малко 10% от общия доход на стопанството, за да отговарят на условията за активен земеделски стопанин, вместо както е сега – най-малко една трета. Променя се и изискването да доказват, че годишният размер на директните плащания е минимум 5% от общите приходи от неселскостопански дейности през най-близката данъчна година, за което са налични такива доказателства, и се предлага този минимум да е 2%. Прецизира се разпоредбата относно годината, за която се приспадат свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за разходите за заплати и осигуровки за заетите в сферата на селско, рибно и горско стопанство. Прецизират се дефинициите на „биологично земеделие“, „кандидати за подпомагане“, „ангажименти“ и „валидно заявление за подпомагане“.

Очаква се промените да бъдат разгледани и в пленарна зала до края на седмицата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още