IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на птичия грип повишава цените на яйцата по света

Някои дори вече се запасяват с животинския продукт

10:13 | 24.04.24 г.
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Страховете от птичия грип отново покачват цените на яйцата, предава CNBC. След като затихна през по-голямата част от 2023 г., неотдавнашното възраждане на инфлуенцата по птиците в птицевъдните обекти в САЩ, Япония и други страни доведе до нов скок на цените на животинския продукт.

Вирусът е изключително заразен и смъртоносен сред птиците.

„Причината за големия скок в цените на яйцата е HPAI (високо патогенна инфлуенца по птиците), която засяга фермите за яйца и убива пилета и намалява производството на яйца“, обяснява Дейвид Андерсън, професор и икономист по храните в Департамента по селскостопанска икономика в Тексаския университет A&M.

В САЩ повече от 14 млн. птици носачки са починали през ноември и декември в резултат на птичи грип. През последните 30 дни повече от 8 млн. птици сред американските птицеферми остават заразени, според данни на Министерството на земеделието.

Преди две седмици Cal-Maine Foods - най-големия производител на кокоши яйца в САЩ - временно спря производство и уби стотици хиляди животни в едно от своите съоръжения след ново избухване на птичи грип.

„Много държави и региони по света като САЩ, ЕС, Русия, Южна Африка, Индия и Нигерия са изправени пред исторически високи ценови нива“, посочва Нан-Дирк Мълдър, старши анализатор в агробизнес банката Rabobank.

Опаковка от 12 големи яйца клас А сега струва 2,41 долара в САЩ, след като поскъпна с 10% от началото на годината.

В Япония са докладвани случаи на птичи грип в домашни птицеферми в няколко префектури, като заразени са стотици хиляди кокошки. Страната на изгряващото слънце е вторият по големина потребител на яйца на глава от населението, като те са важна съставка в японската кухня. Там цените на яйцата със среден размер се покачиха с над 20% от 179 йени (1,16 долара) за кг в началото на годината до около 218 йени за кг към 17 април.

От Мексико през Норвегия до Индонезия цените на яйцата също растат поради различни причини.

Мексико, където се консумират най-много яйца на глава от населението в света, отбеляза поскъпване с цели 30% на седмица след интензивна гореща вълна, съобщи представител на главния мексикански пазар на едро Central de Abastos. Страната наскоро регистрира най-високата температура в историята си на 15 април.

В Индонезия, втория по големина производител на яйца в света, цените на кокошите яйца също са се повишили с повече от 10% от началото на годината, според данни на Националната агенция по храните на страната.

В резултат на това потребителите по света намират нови начини да се справят с по-високите цени на яйцата. Едни се запасяват с яйца, а други дори замразяват такива за по-късна консумация.

Според Министерството на земеделието на САЩ замразените яйца са безопасни за неопределено време, но трябва да бъдат съхранявани до една година за най-добро качество.

В Норвегия недостигът на яйца по време на Великденските празници накара някои местни жители да се стичат към съседна Швеция, за да се запасят с яйца. 12-месечният индекс, показващ потребителските цени на яйцата в Норвегия, е скочил със 17,4% през месец март.

Птичият грип не е единственото нещо, което влияе върху пазара. Други движещи фактори включват по-голямото търсене на яйца в резултат на по-високите цени на месото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още