IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ влизат в битка с нов вид контрабанда - яйца

Заради птичи грип цената на яйцата в страната рязко скочи

15:02 | 25.01.23 г.
Снимка: Fatih Aktas/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Fatih Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

От Калифорния до Тексас граничните патрули все по-често залавят изненадващ вид контрабанда от Мексико: яйца.

Служителите на Службата за митническа и гранична защита на САЩ (CBP) са се сблъскали повече от 2000 пъти с хора, опитващи се да внесат яйца в САЩ от Мексико през периода от 1 ноември до 17 януари, съобщи говорител на агенцията. През същия 11-седмичен период година по-рано е имало едва 460 подобни случая, пише New York Times.

Ръстът на случаите се дължи на факта, че цената на яйцата в САЩ се вдига в резултат отчасти на птичия грип, който бе открит миналия февруари.

Роджър Майер, говорител на CBP, казва в имейл от вторник, че агенцията е забелязала увеличение на хората, опитващи се да внесат яйца в САЩ от Мексико, където „те са значително по-евтини“.

Общо 2002-та случая в периода са били докладвани от офисите в Сан Диего; Тусон, щата Аризона; Ларедо, щата Тексас, както и Ел Пасо и не представляват общия брой на конфискувани яйца.

Най-голямото увеличение е било в Сан Диего, където случаите са скочили от 230 на 1077, т.е. ръст от 368%.

Майер не пояснява колко яйца са били конфискувани. В имейл той казва, че „това не е непременно контрабанда, а все повече случаи на хора, пътуващи с яйца“.

Представители на граничните власти в Сан Диего и Ел Пасо предупредиха в Twitter миналата седмица, че хората нямат право да внасят пресни яйца от Мексико в САЩ.

Агенцията заяви в прессъобщение, че има „огромен ръст“ на обема забранени хранителни продукти, включително яйца и сурово птиче месо, внасяни от Мексико.

Това увеличение в контрабандата на яйца съвпада с остър ръст на цените на яйцата в САЩ. Средната цена на 12 яйца размер L се е увеличил от 1,92 долара до 4,25 долара между януари и декември 2022 г., посочват от Бюрото по трудова статистика.

В магазините в Мексико миналата седмица цената на едро на килограм яйца, което е над дузина яйца размер XL, е била между 30 и 51 песо, т.е. между 1,59 и 2,71 долара, сочат данни на мексиканското правителство.

Птичият грип, който се посочва като фактор за острия ръст на цените на яйцата, е изключително заразен вирус, който често е с фатален край за птиците. Огнището засегна над 58 млн. птици в стотици търговски и земеделски ята, посочват от министерството на земеделието на САЩ. До края на 2022 г. над 43 млн. кокошки носачки са умрели от болестта или са били умъртвени, за да се спре разпространението на вируса.

Граничната агенция казва в прессъобщение, че заплахата от птичи грип по-скоро подчертава значението на законите, отколкото да забранява на хората да пренасят селскостопански продукти през границата.

„От първостепенно значение е намаляването на въздействието на епидемията и предотвратяването на разпространението, включително със забраната за внос на продукти, които могат да внесат болестта от други страни“, каза агенцията.

Тези закони са в сила, тъй като селскостопанските продукти, като растения и животни, могат да приютяват вредители и да разпространяват болести, които вредят на околната среда, културите и добитъка.

Хората, влизащи в САЩ, са длъжни да декларират пред служителите, ако имат продукти, включително месо, плодове, зеленчуци, животни и семена, в багажа или превозното си средство. Ако граничните служители намерят тези видове стоки и те не са били декларирани, пътниците могат да бъдат подложени на граждански глоби от до 1000 долара. Глобите са много по-високи, ако се установи, че продуктите са предназначени за търговска употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още