IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще изплати на земеделците обещаната „украинска помощ“

Цялото подпомагане възлиза на 300 млн. лева

21:30 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организаци, съобщава БНР.

Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май.

"Взехме решение и се съгласиха всички представители на сектора, че ще изчакат до 15 май, за което им благодарим от правителството. Ангажирахме се до 15 май тази помощ да бъде изплатена. Намерени са средства и начини това да се случи. Наистина беше безпрецедентна срещата. Никога не са присъствали толкова много представители на сектора на среща с правителството", каза Главчев.

Осигурени са средствата за първото предстоящо плащане. Плащанията ще са база 52 000 заявления към ДФЗ. Около 100 милиона от тях ще дойдат от преразпределение на разходите в Бюджета. Правното основание за втория транш трябва да бъде решение на ЕК, с която тя да удължи прилагането на временната мярка и за второто полугодие.

В процеса на разговорите са възникнали и други въпроси на сектора, които ще бъдат обсъждани на други срещи, допълни министър Петкова.

"Цялото подпомагане е около 300 милиона. Една част ще бъде преструктурирана план-сметката на фонда, което е около 200 и няколко милиона. Разликата ще бъде предоставена от Бюджета чрез преструктуриране на разходи. По принцип, след като е обещано на земеделските производители да бъде предоставена тази помощ, въпреки че не е заложена в бюджета, трябва да бъде предоставена. Министерството на финансите полага всички усилия, за да осигури необходимия ресурс", посочи Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още