IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брането на неузрели гъби – главният проблем в бранша на ловците на трюфели

Алтернативният данък за гъбарите изважда сектора „на светло“, смята Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели

14:02 | 02.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Копаенето на „зелени“ гъби е главният проблем в бранша, каза Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели в България, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Той обясни, че тъй като няма календар за изкупуването на гъби, има берачи, които копаят неузрели трюфели, които все още нямат вкусови качества, и ги продават. Заради този начин на бране започват да изчезват находища на трюфели, каза Иванов.

Той обясни значението на приетия в края на миналата година патентен данък за берачите на диворастящи гъби (т. нар. алтернативен данък). Таксата беше въведена в края на 2023 г. с пакета данъчни закони, приети заедно с Бюджет 2024. ДПС и ГЕРБ изненадващо предложиха отмяната му и идеята мина през парламентарната комисия по бюджет и финанси, но данъкът беше запазен при обсъжданията в пленарна зала.  

„За сектора това означава, че излиза „на светло“ и всеки един от нас може да работи спокойно в горите. Патентният данък означава, че всеки търсач от нашия бранш ще плаща такса от 196 лв., в които имаме здравни, социални и пенсионни осигуровки на 4-часа. Вече имаме трудов стаж, разрешително към горските стопанства – 36 лв. и останалото е 30 лв. алтернативен данък. По този начин секторът излиза „на светло“, търговците не могат да правят измами и държавата не може да бъде ощетявана с ДДС“, каза Иванов.

Той посочи, че има още много работа по законовата уредба на сектора. Една от необходимите промени е свързана с начина на плащане на патентния данък, тъй като в момента се плаща за месец в аванс. Иванов отбеляза, че често не е сигурно какви ще са метеорологичните особености на следващия месец, които влияят върху гъбите. Това поставя събирачите в позиция да платят данък, без да знаят дали въобще ще има какво да добиват.

Според него българите нямат традиция да консумират трюфели и 99% от добитите гъби се изнасят за чужбина – Италия, Франция, Германия, Испания.

Миналата година търговците у нас са предлагали много ниска изкупна цена на събирачите, но сега с навлизането на повече чуждестранни търговци, браншът се надява на по-добра цена, отбеляза Иванов.

Хората в България, които се издържат изцяло от търсенето на трюфели, са между 20 000 и 30 000, каза още той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още