IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошото време и продължаващата война връщат страховете от продоволствена криза

Късни снеговалежи и застудявания в Русия заплашват не само зърнените култури, но и като цяло селскостопанската реколта

15:19 | 10.05.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подгизнали поля в Западна Европа и късни снегове в Русия след необичайно топлата зима. Лошото време и продължаващата война в Украйна отново връщат опасенията за продоволствена криза и ръст на цените на храните, пише Bloomberg.

По данни на руския анализатор "СовЭкон" след благоприятната зима сега южните части на Русия, където се отглежда 40% от пшеницата, са обхванати от суша - валежите през април са били между 60% и 80% от средните за сезона. През последните две седмици във Воронежка, Тамбовска и Липецка област, където традиционно се отглежда пшеница, слънчоглед и царевица, температурите през нощта падат до -6°С. При това положение в Русия се опасяват не само от загубата на зърнени култури, но и на друга селскостопанска продукция - анализатори прогнозират, че вероятно 1/3 от реколтата от плодове е унищожена, допълва Bloomberg.

Русия, която е водещ световен износител на зърнени култури, продължава и войната в Украйна - основен неин конкурент в региона. Реколтата на украинските фермери обаче и тази година ще е значително по-ниска от средното за страната в последните години. Част от земеделските площи са под окупация, а друга е невъзможно да бъде обработвана заради водещите се военни действия и минираните полета. Недостига и работна сила, която да се грижи за продукцията, заради мобилизацията.

Износът пък е затруднен от блокираните украински пристанища в Черно море и почти ежедневния обстрел на пристанищните съоръжения на Одеса, Миколаев, както и на терминалите на р. Дунав, ползвани активно през миналото лято. Стотици тонове хранителна продукция бяха унищожени при обстрела на зърнените силози на пристанищата. 

През септември Украйна успя да защити своя зърнен коридор през Черно море и от тогава до април 2024 година през него са преминали повече от 25 млн. тона пшеница, сочат данните на "СовЭкон". В последните седмици износът започна да намалява, защото и зърното свърши, отбелязват анализаторите.

Реколтата в Русия през миналата година беше много добра - 92,8 млн. тона, или с около 5% над средното за последните три години, сочат данните на "Росстат". Износът на руска пшеница обаче също леко намалява през април, а запасите се увеличават, особено в южните части на Русия. Причината са задържаните продажби от фермерите, които очакват по-високи цени за продукцията си.

Вероятно очакванията им ще се оправдаят на фона на лошото време. Защото на фона на сушата на изток, в Западна Европа пък има прекалено голямо количество влага. Дъждовете бавят растежа на културите в Германия, Великобритания и Франция. Извън Европа нещата не са по-оптимистични - сухо и горещо е лятото в Австралия, суха е пролетта и в САЩ, макар че зимните житни насаждения да са в отлична форма, а пролетниците - над средното за последните пет години.

Очакванията за по-висока цена на пшеницата е поредната лоша новина за потребителите, които вече са изправени пред рекордни цени за някои продукти - кафе, какао, зехтин и други. Вероятно сега ги очаква ново увеличаване на цената на пастата и хляба и завръщането на продоволствената криза от 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
tajoha9659
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
Гошогошев
преди 1 седмица
Какво ни вълнува нас по Русия какво е времето и пшеницата им Ние сме в ЕС и си имаме и хляб и сирене и чушки и домати и чесън даже при това европейски ,ама най вече си имаме прави краставици и щастливи кокошки ,пак европеиск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 10
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх- ти също нема се плашиш, ще има достатъчно клони.!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 26
khao
преди 1 седмица
нема се плашите... има достатъчно трактори и комбайни! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още