IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 16 млн. лв. са просрочените задължения на "Пирогов" към края на март

Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години, назначава прокурист

12:56 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Просрочените задължения на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, натрупани към 31 март 2022 г., надхвърлят 16 млн. лв. В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв.

Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години, като в края на финансовата 2017 г. е отчетена отрицателна стойност на собствения капитал. Въпреки това в продължение на години не са предприети адекватни действия и болницата продължава да задлъжнява. За финансовите 2017 г., 2018 г. и 2019 г. дружеството отчита текущи загуби, съобщават от здравното министерство.

Лошото финансово управление през годините и големият размер натрупани загуби възпрепятстват лечебното заведение да акумулира финансов ресурс, за да модернизира клиниките (някои от тях единствени в страната). Независимо че през последните две финансови години (2020 г. и 2021 г.) УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ отчита текущи печалби, средствата не са достатъчни за покриване на загубите, натрупани през годините на лошо управление.

За финансовите 2020 г. и 2021 г. просрочените задължения към доставчици на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ също са в обезпокоителни размери – над 9 млн. лв. 

По представените от лечебното заведение данни към 31 март 2022 г. е налице текуща загуба в размер на 2,9 млн. лв., като размерът на просрочията достига 16,45 млн. лв.

Към днешна дата, за да стабилизира дружеството, ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, съвместно с МЗ, предприема спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. С цел подобряване на финансовата дисциплина в лечебното заведение ще бъде назначен прокурист, който да преразгледа всички договори и да представи оздравителен план. Една от основните задачи на прокуриста ще бъде да предоговори дълговете на болницата с кредиторите, както и да оптимизира приходите и разходите на болницата. Осигуряването на допълнителни средства, необходими за модернизация на клиниките и за кадрово обезпечаване на болницата, също са сред основните задачи на прокуриста.

Общата задлъжнялост на болничните лечебни заведения в България е около 600-700 млн. лв., каза вчера министърът на здравеопазването Асена Сербезова пред депутатите от парламентарната здравна комисия. Министерството изисква актуализирани оздравителни програми, които да бъдат прегледани за всички лечебни заведения, за които са установени негативни тенденции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още