IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на производител на инсулин пада след фалшив туит

Фалшив акаунт обяви, че препаратът ще бъде безплатен, което срина книжата на Eli Lilly

15:00 | 12.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на акциите на производител на инсулин пада след фалшив туит

Откакто Twitter започна да печели пари от верификацията, валят различни оправдания. Няколко известни личности трябваше да обяснят, че дадени туитове не са изпратени от тях. Фирми също полагат усилия да се справят с проблема. 

Една компания очевидно е засегната по-силно: фармацевтичната компания Eli Lilly, един от най-големите производители на инсулин в света.

Фалшив акаунт, чийто собственик очевидно си е осигурил опцията Twitter Blue, рекламирана от шефа на Twitter Илон Мъск срещу осем долара, написа в четвъртък под името Eli Lilly and Company: „Щастливи сме да обявим, че инсулинът вече е безплатен“. 

В продължение на няколко часа туитът беше видим, харесан хиляди пъти, ретуитнат стотици пъти. По-късно Eli Lilly се извинява, но тогава очевидно вече е било твърде късно. В петък цената на акциите се срина с почти пет процента. Цените на акциите на конкурентите Novo Nordisk и Sanofi също спаднаха.

Все още не е ясно дали спадът в цената на акциите всъщност е пряко следствие от фалшивия туит: в четвъртък стана ясно, че Eli Lilly трябва да плати 176,5 млн. долара по съдебно дело за лекарство срещу мигрена.

Независимо от това случилото се хвърля още едно петно върху настоящия хаос около проверките в Twitter. За потребителите е нормално проверените корпоративни акаунти да комуникират чрез платформата. Докато Мъск не измисли идеята да позволи на всички да имат верифицирани акаунти. Само няколко часа по-късно шефът на Twitter отново коригира верификациите в социалната мрежа.

Бизнесът с инсулин

Туитът предизвика и нова дискусия в социалните мрежи за цената на инсулина. Жизненоважният хормон контролира нивата на кръвната захар в организма. Тези, които не разполагат с него, трябва да си инжектират инсулин, за да избегнат увреждане на здравето си. Това засяга предимно диабетици тип 1.

Но инсулинът е и голям бизнес: само през третото тримесечие Eli Lilly регистрира продажби в размер на 878 милиона долара. Това многократно предизвиква критики, особено в САЩ, тъй като някои хора не могат да си позволят лекарството.

След като в американски щат почина мъж, който вече не можеше да си позволи инсулин, демократите внесоха законопроект за ограничаване на цената на една доза инсулин до 35 евро. Републиканците обаче блокираха мярката в Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още