IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентските организации ще са длъжни да доказват представителност на три години

За целта ще се изискват справки за дейността на всяка от областните им структури

17:13 | 16.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пациентските организации ще са задължени да доказват представителността си на всеки три години след признаването им със справки за дейността на всяка от областните си структури. Това предвижда проект на Наредба за признаване на организациите за защита на правата на пациентите за представителни организации, публикуван за обществено обсъждане.  

В документа е описана процедурата по признаване и установяване на представителността на организациите за защита на правата на пациентите.

Досегашната практика в процедурата по установяване на представителността се основава на нормативни разпоредби, които гарантират предимно формалното физическо съществуване (наличен офис, поставена табела с приемно време, представляващо лице) на областните структури към кандидатстващата организация, с което не се доказва степента на постигане на целите.

С промените се цели да се увеличи инициативността и активността на областните структури, както и да се ангажират ръководствата на представителните организации да включват своите областни представители в реализирането на повече дейности. Целта е да се постигне по-равномерно разпределение на дейностите на пациентските организации, като се избегне тяхната концентрация само в големите областни центрове, с което да се изпълни със съдържание тяхната национална представителност, посочва се в мотивите към проекта.

В справката на организациите трябва да фигурира участие в поне една от следните дейности за всяка отчетна година - информиране на компетентните органи за случаи, в които са нарушени правата на пациентите и активно проследяване на резултатите от извършените проверки и предприетите мерки; участие в работата на консултативни органи, комисии и работни групи към органите на Министерството на здравеопазването, НЗОК или други институции в областта на защита правата на пациентите; участие в дейности по реализиране на национални, регионални и общински програми, свързани с правата и интересите на пациентите; участие в различни форуми (конференции, кръгли маси, семинари и други), касаещи правата на пациентите. 

Регламентират се и изисквания към Регионалните здравни инспекции – те се задължават да обявяват на интернет страницата си актуална информация за областните структури на признатите за представителни организации за защита на правата на пациентите, от която да се ползват пациентите на съответната територия. 

Министерството на здравеопазването ще обявява на интернет страницата си актуален списък на признатите за представителни организации за защита на правата на пациентите, съдържащ информация за седалището и лицата за контакт.

Проектът не определя съществени различия спрямо сега установения ред по отношение на първоначалното признаване на една организация за защита на правата на пациентите за представителна, тъй като на този първоначален етап може да се установява единствено изпълнението на формалните изисквания, каквито са определени със Закона за юридическите лица с нестопанска цел, наличие на актуален устав, декларации, доказващи липсата на конфликт на интереси, списък на учредителите, списък на членовете, списък на областните структури и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още