IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer купува конкурента си Seagen в сделка за 43 млрд. долара

Със сделката фармацевтичният гигант ще подсили портфолиото си от лекарства срещу рак

15:27 | 13.03.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Фармацевтичният гигант Pfizer в понеделник сключи сделка за придобиването на Seagen за около 43 млрд. долара, с което ще подсили портфолиото си от лекарства срещу рак. Производителят се готви за стръмен спад в продажбите на продуктите срещу Covid и загубата на патенти по някои от най-продаваните си лекарства, съобщава Ройтерс.

Сделката, която е най-голямата за Pfizer в серия от придобивания след изненадващата печалба от ваксината и лекарството ѝ срещу Covid-19, ще добави четири одобрени терапии срещу рак с комбинирани продажби за почти 2 млрд. долара през 2022 г.

Pfizer ще плати по 229 долара кеш на акция на Seagen – премия от 32,7% спрямо цената на затваряне от петък. Офертата е и с почти 42% премия спрямо цената на затваряне от 24 февруари – ден преди Wall Street Journal първи да съобщи за възможната сделка.

Акциите на Seagen поскъпнаха до 207 долара в предпазарната търговия в понеделник.

Pfizer настъпи скоростта в сферата на придобиванията, опитвайки се да смекчи влиянието от очаквания спад от 17 млрд. долара на приходите до 2030 г. заради изтичане на патенти по водещи лекарства и спад на търсенето на продукти срещу Covid.

“Макар че Pfizer все още разполага с повече огнева мощ за сключване на сделки, смятаме, че интегрирането на такава голяма компания може да я накара да спре [действията си] на фронта на сливанията и придобиванията“, коментира анализаторът на Wells Fargo Мохит Бансал в бележка.

Производителят на лекарства очаква над 10 млрд. долара в „коригирани спрямо риска“ продажби от Seagen през 2030 г.

Базираната във Вашингтон Seagen е пионер в лекарствени конюгатни съединения на базата на антитела (ADC), които работят подобно на „управляеми ракети“, предназначени за целенасочен разрушителен ефект и пощадяване на здрави клетки.

Портфолиото от онкологични терапии на Pfizer включва 24 одобрени лекарства, включително Ibrance за лечение на рак на гърдата.

Компаниите очакват да завършат сделката в края на 2023 г. или началото на 2024 г.

Малко вероятно е сделката да се сблъска с големи антитръстови предизвикателства, тъй като компаниите нямат големи припокриващи се продукти, коментира Бансал, но все пак може да бъде подложена на известен контрол поради размера си.

Конкурентът на Pfizer Merck & Co и Seagen бяха в напреднали преговори за сделка миналата година, но според съобщенията те са се провалили поради опасения от строг антитръстов контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: wart... живеем в свободен свят , организирай една лабораторийка с поточна линия и подарявай хапчета на нуждаещите се , нема сложно ... :))) ... има учебници по фармация и медицина под път и над път , ако нещо не ти е ясно , ще наваксаш за ден и два и си готов . от алиекспрес си купуваш оборудването за $5 с доставката и ги започваш изедниците ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
wart
преди 1 година
че те спечелиха милиарди и всичко това е законно . Бяха писали ,че печалбата им е била над 90 милиарда нищо чудно след някое време нов по смъртоносен вирус може да се появи и пак ще потриват ръце и ще се радват. Живем в свят с тези ненаситни iзроди за които нищо на света няма значение освен парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
wart
преди 1 година
"'''Със сделката фармацевтичният гигант ще подсили портфолиото си от лекарства срещу рак"''' От от ваксината за Covid-19 спечелиха милиарди сега "'''' ще подсили лекарства срещу рак "'''' ? Същите фирми създадоха в лабораториите си вируса след което естествено ваксината и всичко това е нормално. Повече от милион починаха , милиони се осакатиха останаха инвалиди за цял живот икономиката на много страни милиарди загуби но това е без значение за тези *** единствено което ги интересува, че т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
видеха се у печалби и сега окрупняват... да живее монопола! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още