IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомати за лекарства ще продават и медикаменти с рецепта

Изключение се прави за лекарства за диабет, онкозаболявания, наркотичните и кръвните продукти

17:19 | 12.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Здравното министерство предлага въвеждането на възможност за продажба на лекарствени продукти чрез автомат, разполагащ с възможност за осигуряване на връзка в реално време с магистър-фармацевт. Това става ясно от проект за промени на наредба на здравното министерство, публикувана за обсъждане.

Предлага се автоматите за лекарства да предлагат за продажба и медикаменти, отпускани по лекарско предписание. Изключение ще има само за три групи заболявания – диабет, онкозаболявания, наркотичните и кръвните продукти.

Предлага се да се измени действащата уредба, която определя условията и реда за продажба на лекарствени продукти чрез автомати. По-конкретно в населени места, в които има разкрита аптека, на нейната територия да могат да се продават чрез автомат, разполагащ с възможност за аудио-видео връзка в реално време с магистър-фармацевт, разрешени за употреба в у нас  лекарства с рецепта. Изключение правят медикаменти, съдържащи наркотични вещества, антидиабетните лекарства, онкомедикаментите, както и такива, класифицирани във фармакологична група „Кръв и кръвотворни органи“.

Изключение е допуснато и в случаите, в които автоматът е собственост на аптека с ръководител помощник-фармацевт. Чрез такива автомати ще могат да бъдат продавани само лекарствени продукти, които се отпускат без лекарско предписание.

Досега продажба на лекарства чрез автомат можеше да се извършва единствено на такива, които се отпускат без лекарско предписание и автоматите задължително следваше да са разположени на територията на аптеката.

Сега се предлага за населените места, в които няма разкрита аптека, чрез автомат, разполагащ с възможност за аудио-видео връзка в реално време с магистър-фармацевт, да могат да се продават и лекарства с рецепта, отново с изключение на групите, медикаменти, забранени и във вендинг машините в аптеките. Остава правилото ако автоматът е собственост на аптека с ръководител помощник-фармацевт, от него да не могат да се купуват лекарства с рецепта. 

Изрично се въвежда задължението лекарствата с рецепта, които се продават чрез автомати, да са предписани с е-рецепта.

Към автоматите за продажба на лекарства също има допълнителни изисквания. Освен осигурената възможност за аудио-видео връзка с фармацевт в реално време, машините трябва да имат осигурена техническа възможност за връзка със специализирания аптечен софтуер и за цялостно документиране и съхраняване на информацията относно отпуснатите лекарства с рецепта, както и осигурена техническа възможност за верифициране на медикаментите и за подаването на информацията към СЕСПА.

Въвежда се задължение притежателят на разрешението за търговия на дребно с лекарствени продукти да осигурява непрекъснато 24-часово видео наблюдение върху всеки автомат, както и върху дейностите по продажба/отпускане на лекарствени продукти чрез автомата. Въвежда се и забрана за предоставяне на консултации, когато се отпускат лекарствени продукти чрез автомат от други лица, освен назначените по трудов договор и/или договор за управление на аптеката фармацевти.

Целта на предложения проект е да се увеличи достъпа на пациентите до лекарствени продукти в населените места, особено в тези, в които няма разкрита аптека. Това е жизнено необходимо за задоволяване на здравните потребности на населението, което в по-голямата част от населените места няма достъп до аптеки. В тези случаи българските граждани е необходимо да реализират допълнителни разходи, за да си осигурят необходимите лекарствени продукти от други населени места, пише в мотивите ткъм проекта.

Допълва се, че едва 11% от населените места в България имат работеща аптека, а над 20% от населението живее изобщо без достъп до фармацевтична грижа и услуга. Този проблем налага вземането на съвременни адекватни мерки, които да отговарят на потребностите на населението в по-малките населени места, в които няма разкрита аптека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още