IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Механизмът за плащане на онколекарствата се отлага за 2024 г.

Под натиска на фарма индустрията и болниците депутати предложиха отлагане на контрола върху разходите

17:54 | 03.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Още поне четири месеца няма да има промяна в начина, по който Здравната каса плаща онколекарствата на болниците, какъвто се предвиждаше да има от началото на октомври. След отрицателните становища на фармацевтичната индустрия, Българския лекарски съюз (БЛС) и редица лечебни заведения за отмяна на все още невъведената регулация за плащане по най-ниска цена, депутатите от посочените парламентарни групи искат новият механизъм да се отложи поне до началото на февруари.

С предложение за промяна в Закона за бюджета на НЗОК, внесено в парламента от депутатите Костадин Ангелов от ГЕРБ и Васил Пандов от ПП-ДБ, се предвижда да се отложи влизането в сила на методиката, по която Националната здравноосигурителна каса заплаща онколекарствата на болниците. Според настоящите текстове тя трябва да влезе в сила в срок до два месеца след обнародването на бюджета на касата, или до 1 октомври. Сега се предлага методиката да се прилага от 1 февруари 2024 г.

През лятото депутатите одобриха законови промени с цел да се ограничи злоупотребата с обществен ресурс и приеха онколекарства да се заплащат по нова методика. Идеята е при липса на централизирани търгове за онколекарства, провеждани от здравното министерство, които търговците на едро постоянно саботират с обжавлания, Здравната каса да плаща за даден медикамент на всички болници за онколекарствата най-ниската цена, която е постигната в обществени поръчки на дадена болница през предходния месец.

Миналата седмица двете големи фармацевтични асоциации БГФармА и ARPharM, както и на търговците на едро – БАТЕЛ, заедно с Българския лекарски съюз призоваха в отворено писмо властите за отмяна на промяната.

Според тях новата методика може да увеличи задлъжнялостта на лечебните заведения и да остави хиляди онкоболни без животоспасяващи лекарства.

„Рисковете от въвеждането на новото правило в действие са сериозни и варират от генериране на загуби за добросъвестни лечебни заведения, закупили и приложили лекарствени продукти при съблюдаване на действащото законодателство, до блокиране на доставките на определени лекарствени продукти и лишаване на хиляди онкоболни пациенти от животоспасяващи лекарства“, посочват в писмото организациите.

Те настояха властите да предприемат незабавни действия, за да не се допусне българските пациенти с онкологични заболявания да не могат да получат необходимото им животоспасяващо лечение.

От мотивите на депутатите в най-новото предложение става ясно , че правят предложението заради създалото се напрежение и постъпилите множество становища от лечебни заведения и производители на лекарства и отбелязват, че приетите към момента текстове поставят в риск лечението на пациентите и финансовата стабилност на лечебните заведения. 

„Съществува реална опасност хиляди пациенти с онкологични заболявания да останат без необходимите им животоспасяващи лекарства, както и значително да се увеличи задлъжнялостта на лечебните заведения. Създават се и предпоставки за неизпълнение на договорите, подписани след проведени обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки, като на практика ги обезсмисля“, пише в мотивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още