IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната комисия прие механизъм за плащане на онколекарства на болниците

Очаква се до 50 млн. лв. икономия от бюджета за здраве

18:28 | 30.01.24 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на второ четене механизъм, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща онколекарствата на болниците.

Целта на общия законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Васил Пандов от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Костадин Ангелов от ГЕРБ, е НЗОК да спести публичен ресурс от средствата, които заплаща за медикаменти за лечение на онкологични заболявания.

Предвижда се новият механизъм за плащане да влезе в сила от 1 юли 2024 г., ако утре депутатите в пленарна зала гласуват промените.

Очаква се промяната да усъвършенства методиката на заплащане на тези скъпи медикаменти и да се намалят разходите, които плаща НЗОК за онколекарства, за да се избегне неефективно разходване на публични средства, което се изчислява на поне 100 млн. лева годишно.

При обсъждането в комисията предложените промени бяха подкрепени и от представителите на НЗОК, на Министерството на здравеопазването и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, предава БТА.

Според Костадин Ангелов има исторически консенсус по предложената промяна, “а идеята е Касата да заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, не по-висока от средната претеглена стойност и ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения”. 

Защитаваме и лечебните заведения, за да не могат да постигат по-високи цени, които да ги ощетяват и даваме ясен знак на търговците на едро, че не може да твърдят, че законът им позволява 2800% надценка и печалбата остава в тях. Няма как да има такива големи надценки, които някои търговци на едро си позволяват да правят, допълни Ангелов. По думите му търговците на едро одобряват предложените промени.

По неофициални изчисления се очаква спестяване евентуално на между 10 млн. и 50 млн. лв. 

Промените, които комисията гласува, няма да ощетят пациентите, страдащи от онкологични заболявания, нито ще се налага да доплащат терапиите си, увери Ангелов. По думите му грижа на държавата е всички разходи, свързани с лечението на онкологично болните пациенти, да се заплащат с публичен ресурс без доплащане от пациентите.

Предстои вписването на промените в наредба, каза заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов. По думите му за шестмесечието НЗОК ще икономиса 10-12 млн. лв. Тези промени не засягат пациентите, а НЗОК и лечебните заведения, каза още той. Основната идея е да се спести обществен ресурс, базирано на прозрачност и предвидимост, каза още Гетов.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още