IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis разочарова с печалбата си за четвъртото тримесечие

Швейцарският производител заяви, че цели растеж на оперативната печалба, коригирана спрямо еднократните ефекти, между 7% и 9%

12:59 | 31.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания Novartis отчете 6% ръст на коригираната нетна печалба в сряда, която остана под пазарните очаквания, съобщава Ройтерс.

Основната нетна печалба за четвъртото тримесечие е нараснала до 3,13 млрд. долара, подкрепена от продажбите на наскоро пуснати лекарства, се казва в съобщението на компанията. Сумата обаче остана под очакванията за 3,3 млрд. долара на анализатори, анкетирани от LSEG.

Швейцарският производител заяви още, че цели растеж на оперативната печалба, коригирана спрямо еднократните ефекти, между 7% и 9%.

Акциите на компанията поевтиняха с 4% в сутрешната търговия, ограничавайки ръста от 9% от началото на годината, тъй като анализаторите отразиха по-високите от очакванията разходи и някои разочарования в целта за 2024 г.

Теренс Макманъс, фонд мениджър в швейцарската Bellevue Asset Management, коментира, че резултатите за тримесечието са малко по-слаби, но че това отразява парите, похарчени за представянето на нови лекарства. „Планът обаче остава положителен за следващите години, както се вижда в средносрочните насоки“, добавя той.

Novartis разшири и средносрочните си насоки, заявявайки, че очаква ръст на продажбите от 5% годишно до края на 2028 г., коригирани спрямо валутните колебания. Предишните прогнози бяха до края на 2027 г.

Финансовият директор Хари Кирш каза, че представянето на групата за тримесечието съответства на вътрешните планове, макар че поевтиняването на аржентинското песо се е отразило негативно.

„Ненормално ниските“ разходи през предишните тримесечия може да са накарали някои анализатори да имат твърде оптимистични прогнози, каза той в разговор с медии.

Главният изпълнителен директор Вас Нарасимхан по-рано започна да съкращава работни позиции и разходи, част от фокусирането върху по-малко терапевтични области и географски пазари. Той отдели и бизнеса с генерични лекарства Sandoz и листна акциите в края на миналата година.

Ръстът на продажбите за тримесечието се дължат на по-добро от очакваното представяне на установеното лекарство за сърце Entresto, на Kesimpta за множествена склероза и Kisqali за лечение на рак на гърдата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още