IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Тодоров: Мораториумът за нови болници е пагубна мярка

Няма ситуация, която да изисква сега да се спре инвестицията в нови дейности, ново оборудване, нови методики, нови терапии, категоричен е заместник-председателят на ББА

22:50 | 29.03.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ресурсът в здравеопазването е огромен. Около 4,5 млрд. лева е публичният ресурс и горе-долу толкова е и доплащането от страна на пациентите, като много малка част от това е организирано по нормален, европейски начин, като допълнително здравно осигуряване. За мораториума на нови болници мнението на Българската болнична асоциация е, че тази забрана е много грешна и граничеща с пагубна мярка. Здравеопазването е сфера, която трябва непрекъснато да се обновява и развива. Това се случва с разкриването на нови дейности и на нови лечебни заведения. Това каза Иван Тодоров, заместник-председател на Българска болнична асоциация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка политическа турболенция се отразява зле и дестабилизиращо на всяка система, но това с особена сила важи за българското здравеопазване, което от 2020 година насам е в перманентна криза. Причината до голяма степен се корени в пандемията от Covid, но в България, поради неслучилите се и незавършени реформи сме в постоянна ситуация на нестабилност, каза Тодоров.  "Лошото е, че нямаме обща визия, която да бъде следвана и при тези чести смени на правителства има и честа смяна на стратегията".

Здравеопазването е сфера с много голям публичен ресурс, с постоянна нужда от нови визии и политики и голямо поле за регулаторно-контролна и дори чисто командно-административна намеса на държавата, подчерта гостът. По думите му от огромния финансов ресурс в здравната система на България "за съжаление само 50% са публичен ресурс и въпреки заявките и опитите на серия правителства т.нар. "кешово доплащане" от джоба на пациентите в най-лошия възможен вариант продължава да се случва".

"Ресурсът в здравеопазването е огромен. Около 4,5 млрд. лева е публичният ресурс и горе-долу толкова е и доплащането от страна на пациентите, като много малка част от това е организирано по нормален, европейски начин, като допълнително здравно осигуряване".

Взетото от Министерски съвет в последния момент решение за мораториум върху откриването на нови лечебни заведения преди приемането на нова национална здравна карта Иван Тодоров коментира, като каза, че това решение е "абсолютен нонсенс".

"Аз съм представител на българската болнична асоциация, в която членуват най-големите болници в България (и държавни, и частни). Кой би имал интерес от мораториум на нови болници? Би трябвало това да са съществуващите играчи, защото няма да се появява нов конкурент. Но мнението на Българската болнична асоциация е, че тази забрана е много грешна и граничеща с пагубна мярка. Защото здравеопазването е сфера, която трябва непрекъснато да се обновява и развива и това се случва с разкриването на нови дейности, с разкриване (ако пазара го изисква) на нови лечебни заведения". 

Странно е защо в последния възможен момент се гласува такова решение и не е ясно дали ще има законодателно продължение от тук нататък, защото само преди няколко месеца Народното събрание отхвърли тази тема, а сега се приема това решение сякаш това е най-важната тема в държавата, изтъкна Тодоров и добави, че не само, че няма нищо лошо в това някой да реши да инвестира в нова болница, но това е и в интерес на българския пациент - инвестиции в нови дейности. "Какво значи държавата да се намеси командно-административно и да каже: спрете тези дейности?"

Базовата идея, каза събеседникът, вероятно е да се преценява на база на съществуващото население и наличния медицински ресурс, къде има недостиг и къде има излишък от лечебни заведения, но този подход прилича на планова икономика. "Явно в главите на част от управляващите има желание за връщане на плановата икономика и може би на системата, при която не пациентът, не здравният "пазар", а някакви плановици в кабинети решават кое на къде да се насочи. Това винаги е пагубно и винаги е било лошо за всеки сектор". 

"Прилича на една вратичка в резултат на много силен корупционен натиск и заявка: Не правете нищо в здравеопазването, докато не се върнем. Докато не можем пак да участваме в разпределянето на този ресурс". "Един мораториум е военновременна мярка. Няма ситуация, която да изисква сега да се спре инвестицията в нови дейности, ново оборудване, нови методики, нови терапии. Нелогично е".

"Не искам да смятам, че има много тъмни замисли, а по-скоро недостатъчна компетентност", заяви Тодоров. "Настоящите управляващи имат някои по-леви (да не кажа левичарски разбирания за развитие на икономическите, социалните и политическите процеси и смятат, че с малко по-силна роля на държавата могат да се оправят някои дефицити. Ние сме виждали, че това в повечето случаи далеч не работи така".

Другата причина (надявам се, че не е така) е огромен корупционен натиск, защото инициативата на активните хора в България няма да спре и те ще търсят варианти и вратички за реализиране на инвестиционните си намерения. А, когато има мораториум, тези вратички се намират (за съжаление) чрез корупционни практики.

Цялото интервю може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
penman
преди 4 седмици
Този наглец Тодоров лъже. ББА е сдружение на частните болници, които, заедно с фармамафията, опоскват обществения финансов ресурс, концентриран в НЗОК. И 10 милиарда да е бюджета й, пак ще го "усвоят", без да се подобри нещо за обикновенния българин. Затова в страни, където се прави сметка на всеки похарчен "лев", като Израел (2 пъти съм бил на курсове там) има тридесетина държавни болници и само 4 частни, които не консумират обществени пари, а пациентите заплащат кеш или от допълнителни осигуро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
mgmihaylov
преди 4 седмици
като се съберат 3-4 почивни дни и НАП не работят. Според мен все прости неща които не са изчистени,а не е сложно.Нека след това да мислим за нови болници.ВАЖНО :ЗАПОЧНИ ЧЕТЕНЕТО ОТ 1Я/ПЪРВИЯ/ КОМЕНТАР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
mgmihaylov
преди 4 седмици
има над 50 % акционерен капитал/трябва ли да имат стратегическо значение.Примерно болницата в гр.Ловеч.7.Има хора който нямат средства и възможности за лечение в друг град.8.Защо не се направи гаранционен фонд както в автомобилозастраховането-примерно.9.Ако не са осигурени или имат имот на свое име пътеката не се изплаща,но лечението не се спира.10.Защо служителите на НАП не търсят и издирват некоректните платци,а трябва лекарите да ги карат да ходят в Н.А.П.11.Да не говорим по празни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mgmihaylov
преди 4 седмици
2.Липса на медицински сестри,липса на тенденция за решаване на проблема.3.Частни болници с приоритет към определени дейности -разбирай клинични пътеки поради различна цена.4.Държавата плаща за държавните служители/и колко/,но те не плащат за здравно осигуряване от сумата която получават месечно за разлика от другите в държавата,пак ..дискриминация.5.От друга страна страна как е решен проблема с тези които нямат средства6.Областните болници,които в основата са държавни болници/държавата и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mgmihaylov
преди 4 седмици
Нека да си спомним как само преди няколко месеца се коментираше как едно и също лекарство за лечение на онкоболни в частни и държавни болници има различна цена и то в пъти по- голяма в частни болници,защото там не важел закона за обществените поръчки. Изчистете здравеопазването от възможността за корупция и тогава да мислим за нови болници: 1.Защо всички плащат различна сума за здравно осигуряване,а получават еднакъв продукт,това не е ли дискриминация към тези който плащат повече. 2 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още