IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От началото на април 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни

Други над 300 медикамента от тази група ще са с намалено доплащане от пациента

17:43 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

От началото на април 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни, а над 300 – с намалено доплащане. Това става възможно, след като Министерството на финансите изрази положително становище за осигуряване на средства за 100% заплащане от държавата на 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния.

След положителното становище и от страна на Министерството на здравеопазването вчера Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти одобри окончателно решението, с което лекарствата ще се реимбурсират на 100% от Националната здравноосигурителна каса и от 2 април 2024 г. те ще бъдат напълно безплатни за пациентите.

Заплащането от НЗОК ще е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа. В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България. За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни. За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

Министерството на финансите публикува пълния списък на 407-те лекарства с различните им наименования и дозировки, като те са подредени по цени след реимбурсация.

Очаква се над 600 хиляди пациенти в България да доплащат по-малко за лекарства за домашно лечение на сърдечно-съдови заболявания. Става дума за повишаване нивото на заплащане от страна на здравния фонд на списък от лекарствени продукти за домашно лечение, обединени в 52 групи (международни непатентни наименования), предназначени за лечение на хронични сърдечно-съдови заболявания. С тези лекарства се извършва базова терапия за сърдечно-съдовите заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още