IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие механизъм за плащане на онколекарства без особен финансов ефект

Здравната каса не може да заплаща лекарствените продукти на по-висока цена от най-ниската, изчислена на база среднопретеглената стойност

17:49 | 31.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Парламентът одобри окончателно промени в Закона за здравното осигуряване, с които се въвежда механизъм, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща медикаменти за онкологични заболявания с цел да се спести публичен ресурс, който досега изтичаше от бюджета на фонда заради липса на формула за изчисление.

Вносители на общото предложение са ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България".

Според гласуваната промяна Здравната каса не може да заплаща лекарствените продукти на по-висока цена от най-ниската, изчислена на база среднопретеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходните 6 месеца за всеки лекарствен продукт. Ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения.

Депутатите приеха в срок до 1 април 2024 г. министърът на здравеопазването да създаде наредба в съответствие с изискванията на този закон. А от 1 юли 2024 г. НЗОК да заплаща лекарствените продукти на стойност, равна на стойността, определена от приетия механизъм за изчисляване.

От 1 юли 2024 г. притежателите на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти ще трябва да възстановяват разликата между стойността на медикаментите, заплатени от НЗОК и стойността, на която лекарствените продукти са доставени на изпълнителите на болнична медицинска помощ при условията и по реда на закона.

Според Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ с поправката се отваря рамка, в която може отново съвсем законно НЗОК да плаща лекарства на цени, които са завишени. „Най-ниската цена е обикновено реалистичната цена, на която може да се купи медикаментът“, посочи той, цитиран от БТА. По думите му едното решение е да има централизиран търг от държавата. В допълнение, според депутата, е по-добре да има повече от една здравни каси и всеки да може да избере с коя иска да работи.

Божидар Божанов от ПП-ДБ обясни, че целта е да се изключат стойностите, които са много високи и нулеви. Това ще бъде уредено в наредба, която ще бъде подложена на обществено обсъждане, поясни той.

Според „Възраждане“ като цяло тези промени няма да решат проблема с цените на лекарствата. Според Георги Георгиев въпреки новата формула на изчисление на стойностите, ще има отново високи цени на лекарствата, „ще има източване на Касата с нереално надути цени“. По думите му решението е едно – НЗОК не трябва да субсидира частните болници.

Георги Гьоков от „БСП за България“ също не очаква приетите предложения да доведат до съществена промяна в лекарствената политика.

„Това не е най-удачното решение, очакваме предложение, което кардинално да решава проблемите и това да е за сметка на спекулантите и корумпираните кадри“, каза той. При онкомедикаментите разликите в цените достигат до 28 пъти, отбеляза Гьоков. По думите му сериозен проблем е, че частните болници са освободени от задължението за обществени поръчки. Затова от БСП ще предложат промени в Закона за обществените поръчки, така че и частните болници да провеждат търгове.

Васил Пандов от ПП-ДБ, един от вносителите на промените, обясни, че това, което се предлага, е да няма повече от 25% разлика в цените, които се плащат за едно лекарство.

“Предвижда се с наредбата, която ще бъде предложена от Надзорния съвет на Касата и одобрена от министъра на здравеопазването, да се определят детайлите за среднопретеглената стойност, което няма да позволи отклонения от 10 до 25 пъти между най-ниската и най-високата цена“, посочи той. „Приемайки този вариант, целим да се осигури достъпът на пациентите и възможност на лечебните заведения в достатъчен срок да проведат обществени поръчки и да спазват ЗОП. Ако в края на годината видим, че този процес не работи“, поемам ангажимент да внеса промени в закона, обеща Пандов. 

Очакванията за финансовия ефект от въведената мярка не са големи.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов каза, че ще се постигне икономия между 10 и 50 млн. лв. Според първоначалните очаквания на ПП-ДБ се очакваха икономии от около 60 млн. лева годишно. Зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов прогнозира ефект от около 10 млн. лв. в първите шест месеца от прилагането на механизма.

Според изчисления на НЗОК неефективно разходване на публични средства по перото за онколекарства е поне 100 млн. лева годишно.

До приемането на нова формула се стигна, след като бяха отменени законовите промени, одобрени през миналото лято от парламента, базирани на най-ниската постигната цена за лекарство. Те имаха за цел да се ограничи злоупотребата с обществен ресурс чрез плащане на онколекарства по този механизъм. Идеята беше при липса на централизирани търгове за онколекарства, провеждани от здравното министерство, които търговците на едро постоянно саботират с обжалвания, Здравната каса да плаща за даден медикамент на всички болници за онколекарствата най-ниската цена, която е постигната в обществени поръчки на дадена болница през предходния месец.

Тази формула обаче не се хареса на фармаиндустрията и някои болници.

Така под натиска на фармацевтичните компании депутатите преосмислиха методиката и предложиха вече приетия компромисен вариант за контрол върху разходите за онколекарства, плащани от здравния фонд.

Още преди четири години бяха изнесени публично данни за скандални разлики в цените, по които за едно и също лекарство плащат държавните и общинските болници (където задължително се прави обществена поръчка) и частните (които нямат подобно задължение, бел., ред.). Бяха дадени примери, които показват, че за едно и също лекарство се плаща с разлика в пъти на различни болници.

Четири години по-късно депутатите правят опит за регулация, която да не позволява с обществен ресурс НЗОК да плаща за едно и също лекарство фрапиращо различни цени.

Според опозицията обаче търговците на едро с лекарства отново ще заобиколят и новите правила, а и финансовият ефект за обществения фонд е нищожен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още