IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 600 хил. пациенти ще доплащат по-малко за лекарства за сърдечно-съдови болести

От април се увеличава реимбурсацията на медикаментите за домашно лечение на сърдечно-съдови заболявания

16:43 | 11.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Очаква се над 600 хиляди пациенти в България да доплащат по-малко за някои лекарства за домашно лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е приел да се въведе през тази година, от април, повишаване на нивото на заплащане от Здравната каса за медикаменти за домашно лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Решението е взето след получени положителни становища на Министерство на финансите и на Министерство на здравеопазването. Промяната ще стане възможна след решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за вписване на промените в Позитивния лекарствен списък.

Става дума за повишаване нивото на заплащане от страна на здравния фонд на списък от лекарствени продукти за домашно лечение, обединени в 52 групи (международни непатентни наименования), предназначени за лечение на хронични сърдечно-съдови заболявания. С тези лекарства се извършва базова терапия за сърдечно-съдовите заболявания.

С въвеждане на промяната се очаква сериозен позитивен социален ефект, разширен достъп до терапия на сърдечно-съдовите заболявания и намаляване на случаите за отказ от терапия по финансови причини, уточняват от Здравната каса.

В дългосрочен план се очаква положителен ефект за здравето на пациентите предвид подобряване на условията за придържане към назначената им терапия.

Според взетото от Надзорния съвет на НЗОК решение фондът ще заплаща лекарствените продукти за домашно лечение от април 2024 г., като необходимите средства ще бъдат осигурени от резерва на НЗОК за тази година. Промяната засяга над 600 хил. хронично болни пациенти със сърдечносъдови заболявания, които ще получават медикаментите си от аптеките напълно безплатно или с намалено доплащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още