IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Костов: Заради задържане в складове се създава изкуствен дефицит на инсулини

Необходими са законодателни промени за въздействие върху вносителите, казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки 

10:39 | 28.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Задържането на инсулини в складове на вносителите у нас е причина за поредния недостиг. В момента 95% от всички инсулини се намират в склада на вносителя, каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. По думите му това е контролиран, изкуствен дефицит.

Коментарът е по повод поредното удължаване на забраната за износ на инсулини, която ще важи и през месец март. 

Костов обясни, че в момента огромна част от инсулините - 95%, се намират в склада на вносителя, което не е нормално. "Само 5% се намират в складовете на основните търговци на едро. Със 100-300 опаковки 3300 аптеки няма как да бъдат задоволени. На всяка десета аптека има по една опаковка, което отразява реалното положение на пазара", заяви Костов.

Ако забраната не беше удължена, всичките количества, видни от една справка, щяха само за ден да отидат в съответните дистрибутори и да бъдат изнесени. В момента наистина има големи количества от някои инсулини за тримесечни наличности, които най-вероятно са събирани през периода на забраната, допусна той.

По думите му, когато забраната за износ падне, те ще отидат в конкретен търговец на едро и ще бъдат изнесени: "В момента в системата за контрол на недостига няма нито един инсулин, което е странно. По цялата верига има много малко количества. Инсулините са във вносителя, нарочно стоят там", посочи Костов.

Той обясни, че няма законово задължение вносителите с достатъчни количества да снабдяват търговците на едро и призова това да бъде добре обмислено. Необходими са законодателни промени за въздействие върху вносителите, за да се отпуши системата на лекарствоснабдяването.

"Използват този луфт в закона и количествата стоят на място, което е недостъпно за потребителя. А складът на вносителя не работи с аптеки и с крайни потребители", посочи експертът.

Според Костов "някои от търговците на едро имат по-топли връзки с вносителите, получават приоритетно тези лекарства и ги изнасят… други нямат толкова топли връзки и им достигат малки количества. Това е цялата схема. Количествата ги има, защото е предвидимо потребление. Около 80 хиляди души в България ползват различни видове инсулини“.

По думите му това е контролиран, изкуствен дефицит. А новото удължаване на забраната, макар и месец за месец, ще принуди вносителите да освободят тези 95% от инсулините към търговците на едро, защото иначе и ще им изтекат сроковете, заключи председателят на на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още