IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за износ на инсулини ще бъде удължена до края на март

Основният проблем си остава при търговците на едро на лекарствени продукти, каза зам.-министър проф. Илко Гетов

17:11 | 27.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Забраната за износ на инсулини ще важи и през месец март. Това обявиха здравният министър Христо Хинков и заместник-министър Илко Гетов.

По думите на Гетов основания за притеснения, свързани с липса или недостиг на инсулини, в момента няма. Той посочи, че броят на сигналите, постъпили в здравното министерство за липса на инсулинови препарати, е намалял значително, като през октомври те са били 12, а от началото на февруари са само два.

"Основният проблем си остава при търговците на едро на лекарствени продукти", каза Гетов, цитиран от БТА. Той изрази готовност за провеждане на конструктивни разговори с всички участници във веригата на лекарствоснабдяването.

Въвеждането на забраната за износ, влязла в сила от 2 ноември 2023 г., успя да ограничи броя на подадените сигнали за липса на инсулини, но не и да реши изцяло проблема с недостига в аптеките, констатират здравните власти.

Гетов увери, че Министерството на здравеопазването следи регулярно и задълбочено проблемите и процесите на българския фармацевтичен пазар. Според него дори един сигнал за липса на медикамент е основание за удължаване на въведената забрана.

Отчетливо се забелязва, че при три инсулина има нерегулярни доставки, забавяне или отказ по складовете при близо 2/3 от всички области, каза още той. И допълни, че до намирането на трайно решение на проблема ще се продължи с удължаването на срока на забраната за износ на инсулини. 

От Министерство на здравеопазването заявяват, че са осигурени медикаментите за всички нуждаещи се от инсулин за период от три месеца. Те посочиха, че проблемът с липсата на инсулин в аптеките идва от недостатъчно добрата работа на търговците на едро, които не снабдявали всички аптеки, които са се обърнали към тях и не поддържали достатъчно количества от лекарствата.

Припомняме, че на 14 март 2024 г. предстои нотификация на Европейската комисия за промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, след което те могат да бъдат приети. С проекта се предлагат промени, свързани с търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, с паралелния внос, както и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА).

Създадена е работна група с представители на Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарства, НАП, ДАНС, „Информационно обслужване“ с цел създаването и въвеждането на пълна система за проследяване на лекарствените продукти. Обсъжда се и създаването на критичен списък на лекарства.

Законовите промени предвиждат да се промени прагът от 65% на 100% от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец, изчислени въз основа на средномесечното потребление на съответния лекарствен продукт, като периодът, за който ще се изчислява недостигът, се променя от 6 на 12 месеца, считано от деня на извършване на анализа.

Създава се и задължение за притежателите на разрешение за употреба и притежателите на разрешение за паралелен внос да подават чрез СЕСПА уведомленията за преустановяване на продажбите на лекарствен продукт, независимо дали е временно, или постоянно, когато преустановяването е планирано или се дължи на непредвидими обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още