IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри законови промени срещу недостига на лекарства

Очаква се ограничаване на лошите практики за нерегламентиран паралелен износ

18:12 | 13.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Народните представители единодушно гласуваха на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предвиждащи мерки за преодоляване на случаите на недостиг или липса на лекарствени продукти.

Единодушно със 177 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предава БТА.

Измененията целят повишаване проследимостта на наличните количества лекарствени продукти на територията на България и създаване на възможност за ограничаване на съществуващите недобри практики за нерегламентиран паралелен износ.  

С промените се въвежда задължение за Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да осигурява свързаност на националния номер за идентификация на лекарствения продукт с кода на продукта в Позитивния лекарствен списък, което да доведе до подобряване проследимостта на лекарствените продукти във веригата на лекарствоснабдяване у нас.

Регламентира се и осигуряването на оперативна съвместимост и информационна свързаност чрез обмен на данни в машинно четим формат на специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, регистъра на националните номера за идентификация на лекарствените продукти, информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на системата от регистри по смисъла на Делегиран регламент (ЕС) 2016/161.

Идеята е всички системи да си говорят помежду си, обясни Лъчезар Иванов (ГЕРБ-СДС). 

Депутатите отхвърлиха законопроекта за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесен от депутати от „Възраждане“, държавата да гарантира аптеки във всички общински центрове, а където не могат да се открият денонощни аптеки, да се поставят автомати за денонощна продажба на основни лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още