IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри законови промени срещу недостига на лекарства

Прецизират се задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването

16:51 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Правителството одобри законови промени срещу недостига на лекарства, насочени към почти всички участници в процеса по лекарствоснабдяването.

На днешното си заседание Министерският съвет прие проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предлаганите промени касаят търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, паралелния внос с лекарствени продукти, усъвършенстването на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), както и административно-наказателните разпоредби.

Законопроектът предлага мерки за преодоляване случаите на недостиг или липса на лекарствени продукти чрез прецизиране на задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването, чрез промени в алгоритъма на изчисление, заложен в СЕСПА, както и чрез промени в санкционните разпоредби.

С промените ще се гарантира сигурността в процеса по лекарствоснабдяването, ще бъдат ограничени случаите на липса или недостиг на жизненоважни за населението лекарствени продукти, ще бъде осигурена максимална прозрачност и проследимост в системата на лекарствоснабдяването, посочва се в решението на правителството.

Здравният министър Христо Хинков смята, че законовите промени ще помогнат да бъде преодолян проблемът с недостига на медикаменти.

Още в началото на годината директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов призна, че Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) не работи ефективно и трябва да бъдат направени законови промени, за да работи пълноценно. Тогава беше съобщено, че трима търговци на едро не са подавали данни към СЕСПА.

През есента беше публично оповестен доклад на ДАНС, който докладва за незаконен паралелен износ на лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още