IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предприема действия срещу недостига на лекарства в Евросъюза

Подготвя се списък на критично важните лекарства в ЕС

18:30 | 24.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската комисия приема набор от мерки за борба с недостига на лекарства в Европейския съюз. Акцент се поставя върху най-критично важните лекарства, като сигурността на доставките им трябва да бъде гарантирана по всяко време, съобщават от пресцентъра на Комисията.

Неотдавнашният критичен недостиг, включително на някои антибиотици миналата зима, показа, че са необходими непрекъснати координирани действия за справяне с предизвикателствата, свързани с доставките, както и да се направят европейските вериги за доставки на лекарства по-устойчиви в дългосрочен план, се посочва в съобщението.

Сред мерките, предприети от ЕК, е въвеждането на Европейски механизъм за доброволна солидарност в областта на лекарствата. Той влиза в сила от октомври 2023 г. и предвижда, ако държава членка се нуждае от дадено лекарство, други държави да могат да отговорят чрез преразпределение на лекарства от наличните си запаси. До края на годината ще бъде изготвен и списък на критично важните лекарства в ЕС, който да е първата стъпка в анализирането на веригата на доставки на избрани лекарства до април 2024 г. Анализът ще посочи къде са необходими допълнителни мерки.

ЕК предвижда и възможност държавите от Европейския съюз да използват регулаторни изключения, за да стигат лекарствата до пациентите своевременно, включително – чрез удължаване на срока на годност или бързо разрешаване на алтернативи.

До началото на 2024 г. ще бъдат издадени и насоки на ЕС относно обществените поръчки за лекарства с цел укрепване на сигурността на доставките. Предвижда се и съвместно възлагане на обществени поръчки на ЕС за антибиотици и лечение на респираторни вируси за следващата зима.

Органът за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) вече са определили ключови антибиотици, при които има риск от критичен недостиг преди зимата, и са предприети действия за гарантиране на наличностите им.

Комисията възнамерява и да създаде Алианс за критично важните лекарства, който да започне работа в началото на 2024 г., и да позволи координирани действия на ЕС, институциите, бизнеса и гражданското общество срещу недостига на лекарства.

Работата на Алианса ще се съсредоточи върху целеви брой критично важни лекарства с най-висок риск от недостиг и въздействие върху здравните системи. Така може да се проправи път за евентуален „Законодателен акт за критично важните лекарства“ в бъдеще. През първата половина на 2024 г. Комисията ще разработи и общ стратегически подход за натрупването на запаси от лекарства с цел предотвратяване и смекчаване на недостига, в сътрудничество с държавите членки.

Комисията ще създаде мрежа от международни партньори за укрепване на устойчивостта на веригата на доставки. Ще бъдат създадени и стратегически партньорства с трети държави за производството на лекарства от критично значение, които отразяват както местните потребности, така и потребностите на европейско и световно равнище. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още