IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наличността на инсулин в страната ще се проследява електронно

Въпреки забраната е имало износ на инсулини, каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов

11:37 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Предстои да бъде надградена системата за електронно проследяване на лекарствата (СЕСПА), така че да осигури постоянен контрол за всяка опаковка от влизането ú в страната през всички икономически оператори до получаването ú от пациента. Спешно ще бъде стартирана системата за електронно проследяване, за да се следи наличността на инсулин в страната. Това каза по БНТ зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по повод поредната ескалация на сигнали за недостиг на инсулини в аптеките.

Вчера темата беше обсъдена на заседание на здравната комисия в парламента. Решено е спешно да бъде стартирана системата за електронно проследяване, за да се следи наличността на инсулин в страната. Това ще стане до септември. Предвиждат се и законови промени, които да решат проблемите в сектора. Още следващата седмица започват разговори с търговци на едро и фармацевтични фирми.

Гетов информира, че към момента в аптечните складове у нас има инсулин за три месеца. Основният проблем за недостига на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция, обясни заместник-министърът. Проследяването ще се осъществява по национален референтен номер и код за верификация на лекарството по целия му път през всички оператори до достигането му до пациента.

„Предвиждат се и законови промени, които ще решат проблемите в сектора. Още следващата седмица започват разговори с търговци на едро и фармацевтични фирми“, каза той.

На последното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване в парламента е станало ясно, че действително въпреки забраната за износ на инсулини това са е случвало и по тази причина вече има глобени фирми с по 150  хил. лв., както е разписано в закона. Той очаква, че с предстоящите законови промени размерът на тази санкция ще бъде увеличен.

В средата на май изтича срокът на нотификацията на Европейската комисия, след което промените в закона могат веднага да влязат за разглеждане от народните представители и със сигурност това ще се случи много бързо, очаква той. 

Ще бъдат предложени законодателни промени за ограничаване на всички практики, които се извършват на гърба на пациентите от търговците и СЕСПА да работи ефективно срещу възможността за нелегален паралелен износ на лекарства. Това стана ясно вчера от изказване на председателя на Комисията по здравеопазване Костадин Ангелов. В рамките на заседанието бяха изслушани ръководителите на няколко институции относно липсата на инсулин и на други лекарствени продукти на територията на България.

Ще предложим да се изгради СЕСПА наново, тя да бъде система, която в реално време да показва наличности, конкретизира още председателят на здравната комисия, цитиран от БТА. По думите на Ангелов министърът на здравеопазването може да изиска от Здравната каса информация за всички пациенти по населени места, нуждаещи се от инсулин, като след това да се гарантира, че доставките по аптеки ще бъдат изпълнени. В националната здравна информационна система от септември или октомври 2023 г. се съдържа информация от всички електронни рецепти, които са изпълнени за закупения инсулин, уточни Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още