IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо електронните рецепти не проработиха ефективно?

Електронните рецепти трябва да доведат до изсветляване на системата и преодоляване на дефицита на лекарства

11:17 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От цялото лекарско съсловие само общопрактикуващите лекари се оказаха подготвени софтуерно и хардуерно за електронно изписване на лекарства. Целият поток от рецепти минава през общопрактикуващите лекари. Оказа се, че електронизацията извади всички недъзи, коментира общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Според последното решение за е-рецептите антибиотиците ще могат да се изписват и на хартиена рецепта от всички лекари до 1 април догодина. В този гратисен период ще се усъвършенства софтуерът. Лекарствата за диабет ще продължават да се изписват само с електронни рецепти. Междувременно пилотно ще бъде въведено в няколко лекарски практики изписване на е-рецепти за всички лекарства с цел лекарите да дадат обратна връзка към разработчиците на е-системата от „Информационно обслужване".

Гратисният период, в който лекарите ще могат да изписват антибиотици както на хартиени, така и на електронни рецепти, ще влезе в сила от 8 декември. Електронните рецепти трябва да доведат до изсветляване на системата и преодоляване на дефицита на лекарства, е мнението на здравния министър Христо Хинков

По думите на Миндов отсрочката не е нужна на лекарите, а на министерството, „за да си стикова нещата по бекграунда".

Според него трябва да се изготви списък с наличните медикаменти, който да е наличен на компютрите, както и софтуер, който да бъде стикован с този на аптеките. „Не може аз да пиша таблетки, а там да излиза сироп. И сега се получават такива безумия“, посочи той и допълни, че гратисен период е необходим, за да се „отработи всичко".

Според него основният проблем е възникнал заради безконтролното взимане от аптеките на антибиотици и антидиабетни средства без лекарски преглед и рецепта. 

„Пациентите идват сега при нас разгневени и си поръчват рецепти. Смятат, че ние сме аптеки. В аптеките също се отключи агресия, там редовно се вика полиция. Сега и хората разбраха, че тези неща са по лекарско предписание. Имал съм случаи да искат инсулин, оказва се, че се правят мускули във фитнеса - не се купува инсулин за диабет, а с други цели", даде пример д-р Миндов.

Относно системата за контрол на лекарствените наличности СЕСПА медикът коментира, че тя не работи или работи частично. По думите му в момента няма контрол на входа на медикаментите в страната, наличностите в складовете и в аптеките.

„Целият път е непроследим, а това трябва да се оправи. Електронизацията извади всички недъзи. След 1 април догодина всичко ще стане прозрачно - медицински и финансово", посочи д-р Миндов.

„Всичко трябваше да стане много по-плавно. Трябва нещата да се правят по-фино. Наложената сила дава ответен отпор", коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов преди дни пред Bulgaria ON AIR.

Според бившия здравен министър електронните рецепти са полезна възможност, но той не е съгласен с поставянето на срокове, че след една година всички лекарства ще се предписват електронно.

„Дали всички лекарства ще се изписват след една година електронно, бих посъветвал проф. Хинков да се въздържа от такива изказвания, да не се поставят такива твърди срокове, защото е важно хората да имат доверие в институциите", посочи д-р Константинов.

Според бившия директор на „Пирогов" доц. Спас Спасков електронното здравеопазване трябва да се внедри, за да улесни процесите, а в случая се получи точно обратното. „Една от причините е, че участниците в цялата „игра" нито бяха предварително уведомявани, нито инструктирани, нито обучавани, не бяха и привлечени да станат съучастници в една такава реформа. Когато правиш опит за реформа „срещу", ще се сблъскваш, не се получава. Най-вероятно намерението с електронизацията е добро, но стъпките, които се извървяха сега, са неточни", смята Спасков.

След като в резултата на промените продажбите на антибиотици се свиха в последните седмици, организации, свързани с лекарствоснабдяването у нас, настояха за активно и равноправно участие  в обсъждането и изработването на прозрачна за обществото пътна карта за дигитализация на всички етапи по веригата на снабдяването с лекарства - от входа чрез производителя или вносители, през търговци на едро, предписващи лекари, до търговци на дребно, отпускащи и верифициращи лекарствените продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още