IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ предлага системата за контрол на лекарствата да се даде на прокурор

От внедряването си досега системата за контрол на лекарствените наличности работи с нелицензиран софтуер и без резервни копия

12:24 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Доклад на Министерството на здравеопазването посочва редица нередности във функционирането на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствени продукти (СЕСПА) и констатира, че нарушенията не са били отстранени навреме, което е попречило на адекватен контрол при снабдяването с лекарства в страната.

Това става ясно от доклад на „Вътрешен одит" на Министерство на здравеопазването, изготвен по искане на председателя на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов във връзка с проблемите около дефицита на лекарства у нас.

Заради установените нередности здравното министерство препоръчва документите по случая да се пратят на Софийска градска прокуратура.

Одитният доклад разглежда периода от 2018 г. - 2023 г., като проследява създаването и внедряването на системата, проблемите, свързани с функционирането й.

„Поради установеното съществено забавяне при изпълнение на препоръките от техническия доклад, което обективно е довело до затруднения в протичането на важни процеси в областта на здравеопазването и контрола върху снабдяването с лекарствени продукти на българското общество, при което би могло да бъде засегнат значим обществен интерес, предлагаме материалите по случая да бъдат изпратени за преценка по компетентност от страна на Софийския градска прокуратура“, пише в доклада на „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването.

Докладът констатира, че все още СЕСПА работи с нелицензиран софтуер, тъй като при прехвърлянето й от здравното министерство на Изпълнителната агенция по лекарствата не са предоставени необходимите лицензи. Агенцията не притежава правата за ползване на софтуерните продукти, обезпечаващи работата на системата и това не позволява софтуерът да бъде актуализиран, което намалява защитите. 

Като друг проблем се посочва, че от внедряването си досега системата работи на един физически сървър, без резервни копия.

Докладът на „Вътрешен одит“ посочва още, че при проверка на СЕСПА през 2022 г. от „Информационно обслужване“ АД са констатирани пропуски и несъответствия, свързани с функционирането на системата, за които са дадени 30 препоръки. Някои от тях не са изпълнени и до момента.

През септември беше публично оповестен доклад на ДАНС, който съобщава за незаконен паралелен износ на лекарства. Според него три дружества, извършвали износ на медикаменти, включени в забранителния списък, не са изпълнили задължението си да поддават данни към СЕСПА и са се снабдявали с медикаменти от търговци на дребно в нарушение на закона. 

Докладът посочи, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит на лекарства. Облагодетелствани са незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на практика е улеснен износът към държави членки на ЕС и трети страни, което е и причината за дефицита на някои лекарства у нас.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Костадин Ангелов изпрати доклада на ДАНС в прокуратурата, която да провери има ли данни за престъпления относно липсващите лекарства на територията на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още