IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хинков предлага гратисен период за е-рецептите до април

Първото лицензирано болнично вертолетно летище у нас беше открито в болница в Панагюрище

21:13 | 15.11.23 г.
www.unihospitalbg.bg
www.unihospitalbg.bg

Ще има гратисен период за електронните рецепти вероятно до 1 април, но това е въпрос на уточнение и решение след предстоящата среща с премиера. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков, който присъства днес на откриването на първото болнично хеликоптерно летище в България в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Уни хоспитал“ в Панагюрище.

Хинков припомни, че в петък ще се проведе среща за електронните рецепти с премиера Николай Денков, с представители на съсловните организации, на Българския лекарски съюз и на фармецевтите, предава БТА.

„Ще предложим един вариант, който да удовлетворява всички. Така че да има и възможност на хартия, и възможност на електронна рецепта“, поясни Хинков. И уточни, че процесът е подготвен, така че ползващите рецептите да видят предимствата на електронния вариант. 

Според здравния министър няма натрупано напрежение в системата заради електронните рецепти. „Имаше напрежение в началото, като всяко ново нещо, което изисква промяна на ежедневни действия “, каза той и допълни, че над 70% от електронните рецепти, които са изписани, се изпълняват. 

„Търсим съвсем друг ефект, казахме го няколко пъти – да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем“, подчерта министърът. По думите му проблемът съществува и в Европа, но в България няма създадена нагласа, че антибиотиците не са бонбони. 

В МБАЛ „Уни хоспитал“ в Панагюрище днес беше открито първото лицензирано болнично хеликоптерно летище, от което ще се изпълняват полети за спешна медицинска помощ по въздух.

Откриването на вертолетната площадка е част от започналия процес за осигуряване на спешна и животоспасяваща медицинска услуга за пациентите. За успешното й сертифициране са покрити изискванията на наредба на транспортното министерство, която регламентира експлоатационната годност на летищата, лицензирането на летищни оператори и наземното обслужване.

Спешното отделение на МБАЛ "Уни хоспитал" отговаря на най-високото (трето ниво) на компетентност. Наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Времето за достигане до лечебно заведение е сред факторите за спасяване на човешкия живот и опазване на качеството му, информираха от болницата. 

Лентата бе официално прерязана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на енергетиката Румен Радев, заместник-министъра на здравеопазването Илко Гетов, бригаден генерал Димитър Иванов, Анелия Маринова, главен директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация", Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на компанията "Асарел-Медет" АД и от управителя на болницата Явор Дренски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още