IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хинков: До края на 2024 г. всички лекарства трябва да се изписват с електронна рецепта

За малка група лекари издаването на електронни рецепти няма да е задължително, съобщи здравният министър

12:52 | 19.11.23 г.
Здравният министър проф. Христо Хинков. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Здравният министър проф. Христо Хинков. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков смята, че няма връщане назад по въпроса с електронните рецепти, въпросът е във времето. В интервю за Нова телевизия той посочи, че ако Министерството на здравеопазването се е вслушало в протеста на Българския лекарски съюз, то е защото те имат основание. 

От веднъж, от определена дата всички лекари трябва да могат да изписват антибиотик само на електронна рецепта. Вече две години лекарите имат възможност да изписват електронни рецепти за всички медикаменти, каза проф. Хинков. В лекарската професия има рутина, която трудно се напуска, за да бъдат въведени нови стандарти. Тези, които успеят да преодолеят тези трудности с електронизацията, виждат предимствата, посочи министърът.

Според Хинков България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на 2024 г. Здравният министър припомни, че на среща с премиера, лекари, зъболекари и фармацевти е взето решение до април да бъдат изчистени всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците.

Над 80% от рецептите за антибиотици вече се изписват в електронен вид, съобщи здравният министър. "Системата работи, лекарите свикват с електронното изписване на рецепти. Там проблемът е друг – наследяваме практика на безразборно изписване на антибиотична терапия както от лекарите, така и от самите пациенти, които могат да купуват тези лекарства на свободна продажба. Тази практика задължително трябва да спре, тъй като България е на първо място в Европа по антибиотична резистентност", каза Хинков.

Има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително, каза здравният министър и поясни, че става дума за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия.

В петък стана ясно, че изписването на електронни рецепти за всички лекарства ще бъде въведено пилотно в ограничен брой практики. Медицинските специалисти, които се включат в пилотното проучване, ще могат да дадат обратна връзка на експертите от „Информационно обслужване“, които разработват Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това ще позволи усъвършенстване на софтуера на достатъчно високо ниво, така че да няма нужда от преходни периоди, когато всички рецепти станат електронни.

Предстои да бъде уточнено кои и колко ще бъдат участниците в пилотното проучване, кога ще стартира и колко време ще продължи, съобщава правителственият пресцентър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още