IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиерите в България записват 40% ръст на приходите през септември

Нощувките в местата за настаняване през месеца са над 2,5 милиона - с една четвърт повече спрямо година по-рано

16:56 | 10.11.22 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Още в началото на есента българските хотелиери записват успешни бизнес резултати, които обещават и силен зимен сезон. Спадовете от последните две пандемични години остават в миналото, а тенденцията на ръстове по всички показатели от началото на годината се затвърждава.

Хотелиерите в България регистрират през септември поредно увеличение на броя на нощувките, пренощувалите лица и приходите на хотелиерите, вижда се от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Приходите от нощувки през първия есенен месец се увеличават с 39,3% в сравнение със септември 2021 г. и достигат над 165 млн. лв., като 103 млн. лв. са от чужди граждани, а 62 млн. лв. - от българи.

Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през месеца е над 2,5 милиона, или с 24,6% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Чуждите граждани са реализирали 1,4 милиона нощувки, а българските – 1,1 милиона.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през септември се увеличава с 26% в сравнение със същия месец на миналата година до 780 хиляди.

Българите, нощували в местата за настаняване, са 434 хил. и са реализирали средно по 2,5 нощувки. Чуждите граждани са 346 хил. и са реализирали средно по 4,1 нощувки.

През септември в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 78% от общия брой нощувки на чужди и 42% - на български граждани.  

Общата заетост на леглата през септември е 28,3%, като се увеличава с 0,9 процентни пункта в сравнение със септември 2021 година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 35%.

През есенния месец в страната са функционирали 3124 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване със 134 хил. стаи и 303 хил. легла в тях. В сравнение с година по-рано броят на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 19,6%, а броят на леглата в тях - с 18,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още