IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени отварят пътища на круизните кораби към Аляска

Пристанището в Ноум ще бъде разширено по проект за 600 млн. долара

17:36 | 18.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Заради климатичните промени ледът в Арктическия океан се отдръпва и дава път към доскоро трудно достъпни дестинации. Това, заедно с планове за изграждане на ново пристанище за 600 млн. долара, прави привлекателно за круизните кораби и градчето Ноум в Аляска, пише АР.

Доскоро в основаното през 1898 година заради златотърсаческата треска градче трудно пристигаха луксозни лайнери. През 2016 година например подобен кораб с над 1000 пасажели пусна котва в открито море, а желаещите да посетят градчето с около 3500 души население бяха превозвани към брега с лодки. Сега това донякъде ще се промени с разширяването на пристанището, но проблемът не се решава напълно - доковете няма да могат да поемат всички кораби.

Разширяването на пристанището не се прави само заради големите круизни кораби, но и за тези, които доставят стоки за живеещите в региона, както и за военните кораби, които патрулират в региона в близост до границите с Китай и Русия.

Коренното население в региона е доволно от плановете за разширяването на пристанището, които ще бъдат реализирани най-рано в края на това десетилетие, допълва още АР. Това ще означава повече посетители, които да могат да се запознаят с местния начин на живот и култура.

По данни на властите пасажерите от круизните кораби харчат по средно 100 долара на ден в Ноум. Целта е броят на посетителите да се увеличи и те да прекарат повече време в града. Местните могат да предложат интересни преживявания, включително и почерпка в 123-годишна кръчма в града, известен и със състезанията с кучешки впрягове в миналото.

Тази зима Ноум отбеляза шестата най-топла зима в историята си, а круизните компании - един от най-натоварените си сезони в Берингово море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още