IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за бизнес пътувания ще се върнат към предпандемичните нива догодина

Те ще стигнат 1,52 трлн. долара през 2024 г., изпреварвайки рекорда от 2019 г. от 1,43 трлн. долара

13:28 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разходите за бизнес пътувания ще достигнат предпандемичните нива през следващата година и ще се увеличат до над 1,78 трлн. през 2027 г., показват годишни данни на Международната асоциация за бизнес пътувания (Global Business Travel Association).

Разходите са се ускорили по-бързо, отколкото бяха прогнозите на групата от миналата година, на фона на стабилни международни икономически условия и това, че прогнозите за рецесия така и не се сбъднаха, става ясно от доклад, цитиран от Bloomberg.

Разходите ще стигнат 1,52 трлн. долара през 2024 г., изпреварвайки рекорда от 2019 г. от 1,43 трлн. долара. Преди това групата очакваше този праг да не бъде преминат до средата на 2026 г.

„Насрещните ветрове, които се очакваше да повлияят на възстановяването на международните бизнес пътувания през последната година, не се осъществиха и това са добри новини“, коментира Сузан Нойфанг, главен изпълнителен директор на Международната асоциация за бизнес пътувания. Тенденцията показва „ускорено завръщане към предпандемичните нива на разходи“.

Как и кога обемите на пътуващи по бизнес ще се възстановят до нивата от 2019 г. тепърва предстои да стане ясно, посочва докладът. В него се обобщават данни от 72 страни и 44 индустрии.

Пътуванията на служители на големи корпорации остават на около 75-85% от обема през 2019 г. за американските превозвачи, притиснати от бавното възстановяване при технологичните компании, все още широкоразпространената работа от вкъщи и смесването на пътувания за работа и удоволствие.

Разходите са се увеличили с 47,4% миналата година до 1,03 трлн. долара и се очаква да нараснат с 32% през 2023 г. до 1,36% трлн. долара, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още