Очакванията на над 90% от хотелиерите у нас, че през тази година проблемите с попълването на персонала ще се задълбочат, се оправдават. Инициативата „Лидери на гостоприемството“ на Хотелския форум (HTIF) цели да обърне тенденцията и да насочи вниманието на младите към кариера в сектора.
Преди началото на летния сезон, допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) и Хотелския форум показа, че почти всички морски хотелиери в България се сблъскват с трудности при привличането на персонал, а над 90% от тях смятат, че през 2025 г. проблемите с попълването на екипите на хотелите ще се задълбочават. След края на иначе успешния летен сезон се видя, че очакванията не само се потвърждават, но предизвикателствата се задълбочават и вече се превръщат в истинска криза.
Сред причините за липсата на персонал се открояват фактори, като сезонност на бизнеса, отрицателен демографски прираст в страната, необходимост от физическо присъствие на работа, сравнително висок стрес и др. Като една от основните причини обаче, според бизнеса, се очерта имиджът на туристическия бранш като ненадежден работодател. „Заслугата“ за това е главно на пандемията от периода 2020-2022 г., когато на много хотели и заведения се наложи да освободят част от хората си или въобще да затворят.
Днес, с възстановяването на туризма до нивата от 2019 г, нараства и необходимостта от млади попълнения в него. И ако за някои очевидното решение е внос на служители от трети страни, изненадващо, в проучванията за бизнес климата в хотелския бранш от последните две години, болшинството от хотелиерите (33-35%) посочват, че виждат решение на недостига на персонал чрез развитие на български кадри, като за целта се наблегне върху работата с младите – студенти и ученици от горните класове.
Именно за да насочи вниманието на младите към възможностите за кариерно развитие в бранша, Хотелският форум стартира инициативата „Лидери на гостоприемството“. В рамките на инициативата, в партньорство с универитети и училища по хотелиерство и ресторантьорство, предстои да бъдат организирани редица лекции, семинари и работилници с успешни професионалисти в хотелиерството от България и чужбина.
Началото ще бъде поставено на предстоящия десети Хотелски форум, който ще се проведе на 14 и 15 октомври в зала 3 на НДК. За първи път в това издание на форума, студенти от туристическите специалности на университети-партньори на инициативата „Лидери на гостоприемството“ ще имат възможност да чуят успешни лидери в бранша и да проследят лекции, интервюта и дискусии по редица теми, свързани с хотелския бизнес и възможностите за професионална реализация в него.
Специално за участие в програмата, от различни точки на света ще пристигнат българи, които са направили успешна кариера като мениджъри на хотели и хотелски групи. Сред тях ще бъдат Георги Ганчев, понастоящем генерален мениджър на Fairmont Baku Flame Towers в Баку (Азербайджан), който в над 20-годишната си кариера е управлявал различни хотели от международни брандове в осем различни държави. Друг участник ще бъде Жулиета Мечкарска – изпълнителен директор „Храни и напитки“ в известния луксозен курорт The Boca Raton във Флорида (САЩ). Тя има сериозен опит в престижни хотели и хотелски вериги, като Four Seasons, Mandarin Oriental, The Cosmopolitan Of Las Vegas, Trump International Hotel DC и други. Ива Трифонова е с над 30 години опит в хотелския бизнес, в пет различни държави, като е изграждала кариерата си на мениджър в престижни международни вериги, като Sheraton, Westin, W и Marriott.
Общо над 30 ще бъдат участниците в програмата на Хотелския форум, които ще очертаят основните тенденции, предизвикателства и възможности пред бизнеса в момента. В събитието ще се включат над 600 собственици и мениджъри в хотели, студенти и преподаватели във висши учебни заведения, туроператори, представители на държавната и общинска администрация.
Успоредно с Хотелския форум, за да обсъдят по-важните тенденции и предизвикателства пред управлението на ресторанта, в съседната зала ХоРеКа ще се проведе Food & Beverage Forum 2025. В него ще се включват над 200 шеф-готвачи, ресторантьори и мениджъри на кетъринг компании.


Къде са най-опасните пътни отсечки във Варна
Унгарската МОЛ иска да купи чуждестранните активи на "Лукойл"
Защо плащаме скъпо за храна с неясен произход?
Освен че няма риба, намаляват и рибарите
Наша съседка е най-доброто място за пенсиониране
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Мозъчни интерфейси и метавселени – докъде стига бъдещето на игрите?
Hensold: Пазарите са водени от настроението
Hensold очаква до 10-15г военните разходи да продължат
Hensold подкрепя някои доставчици на автопроизводителите в Германия
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Един от най-добрите двигатели на Audi навърши половин век
Pininfarina възроди първото поколение на Honda NSX
Японски компании съдят администрацията на Тръмп заради митата
Bosch и Maserati ще спасяват ДВГ с водород
Османската династия ще съди турчин, живеещ в САЩ, представящ се за османски принц
3 зодии с шанс за изненадващи парични постъпления около пълнолунието на 4 декември
Аманда Сейфрид на 40 - актрисата блесна до Сидни Суини на червения килим
Суперхрани, които са бюджетни
Тайланд разреши алкохола от 14 до 17 часа