IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa се бори с огромни IT проблеми и отмени всички вътрешни полети

Междувременно профсъюзът Verdi планира да организира стачки на редица германски летища в петък 

12:48 | 15.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хиляди пътници трябваше да се примирят със закъснения и отмяна на полети в сряда поради глобален срив в информационните технологии на Lufthansa. От сутринта компютърните системи за бординг, наред с други неща, не функционират, предаде DPA, като се позова на прессъобщение на концерна. Говорителка на компанията във Франкфурт обясни, че се работи интензивно по намирането на решение. Кризисен екип се събира в централата на Lufthansa на летището, добави тя. 

В резултат на срива все още неизвестен брой полети са били забавени или отменени. В Мюнхен и на летището във Франкфурт пътниците и самолетите бяха блокирани.

Пътуващите също така не са допуснати до чакащите самолети, тъй като според персонала липсва важна информация за заминаването. Първоначално всички вътрешни полети са отменени, а пътниците са помолени да се прехвърлят на влакове.

Междувременно профсъюзът Verdi планира да организира стачки на летищата във Франкфурт, Мюнхен, Щутгарт, Хамбург, Бремен, Дортмунд и Хановер в петък. 24-часовата предупредителна стачка ще започне в петък вечерта в нула часа, обяви Verdi. „Спешно се нуждаем от по-добри условия на труд за работниците във въздушния транспорт, в противен случай сме заплашени от следващото лято на хаоса", заяви заместник-председателят на Verdi Кристин Беле пред Handelsblatt.

Много летища реагираха на свързания с пандемията спад на въздушния трафик с уволнения. Когато през миналото лято търсенето отново се увеличи, поради липса на персонал се стигна до дълги чакания, отмяна на полети и проблеми с обработката на багажа. Малко се е променило в това отношение, казва Беле. Около 20% от работните места, съкратени по време на пандемията, не са заети до момента.

От очакваните 2000 работници, които работодателите и политиците искаха да докарат от Турция, са пристигнали по-малко от 90. Ниският интерес е свързан и с условията на труд. В наземните услуги почти навсякъде основното заплащане е едва малко над минималната работна заплата. 

Verdi призовава към стачка не само работещите в публичния сектор на летищата, но и служителите на частните наземни служби, където все още текат преговори за заплащанията, както и служителите по сигурността на въздухоплаването.

За обществените позиции Verdi и сдружението на държавните служители настояват за 10,5% по-високи заплати, но поне 500 евро. Според Беле началната заплата за товарач и разтоварач по колективния трудов договор в публичния сектор, например този за наземно обслужване във Франкфурт и Мюнхен, е 13,22 евро бруто на час. При частните оператори в Щутгарт ставката е 13,86 евро, а в Берлин, където в началото на февруари беше постигнато колективно споразумение, дори повече от 15 евро.

За работниците в наземното обслужване, които освен товарачи и разтоварачи включват например и обслужващи самолети служители, персонал за регистрация или шофьори на автобуси, колективните преговори за регионален колективен трудов договор продължават от дълго време и Verdi планира да ги приключи до лятото.

За служителите по сигурността на въздухоплаването, които проверяват пътници, багаж или товари, вече се изплащат почасови възнаграждения в размер до 20 евро „в резултат на колективното ни договаряне през миналата година", казва заместник-председателят на Verdi. Профсъюзът обаче иска и по-високи бонуси, например за извънреден труд или за работа през уикендите и празниците, и затова е отменил съответния колективен трудов договор. И призовава и тези служители да стачкуват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още