IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозените товари намаляват през четвъртото тримесечие

В периода октомври – декември се увеличи броят на превозените пътници с всички видове транспорт, отчете НСИ

14:25 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Товарният транспорт с превозни средства с българска регистрация отчита намаление на превозените товари за периода октомври – декември със 7,9% в сравнение с третото тримесечие на 2021 г., показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). При извършената работа обаче е регистрирано тримесечно увеличение от 12,2%.

На годишна база превозените товари от сухопътния и водния товарен транспорт се увеличават с 6,7%, расте с 21,1% извършената работа.

                                          Превозени товари и извършена работа от товарния транспорт

                                                                (Сезонно изгладени данни) Източник: НСИ Източник: НСИ

При пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) НСИ отчита увеличение спрямо третото тримесечие както на превозените пътници – с 4,3%, така и на извършената работа – с 1,6%. За година ръстът е с 27%, а извършената работа се увеличава с 40,2%.

                                          Превозени пътници и извършена работа от пътническия транспорт

                                                                 (Сезонно изгладени данни) Източник: НСИ Източник: НСИ

Товарен сухопътен транспорт

През последното тримесечие на миналата година превозените товари от сухопътния транспорт са над 30,804 млн. тона, което е с 6,4% повече в сравнение с година по-рано.

По данни на НСИ международните превози се увеличават с 20,2%. Извършената работа също нараства с 22,4% и достига 12,527 млрд. тонкилометра.

Товарен воден транспорт

Превозените товари от речния и морския транспорт за една година са с 16,8% повече спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. в резултат на по-голямото количество превозени товари от речния транспорт.

Извършената работа, измерена в тонкилометри, намалява и достига 182,7 млн. тонкилометра, което основно се дължи на международните превози на речния транспорт, при които е регистриран спад от 41,8%.

Пътнически сухопътен транспорт

От статистиката се разбира, че броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през четвъртото тримесечие на 2022 г. е 93,130 милиона, или с 16,4% повече спрямо същия период на 2021 година. Увеличението при автобусните превози е с 14,8%, а при железопътните - с 44%.

Извършената работа е над 2,213 милиарда пътниккилометра, което представлява ръст от 40,3% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година.

Пътнически воден транспорт

През четвъртото тримесечие на 2022 г. при водния пътнически транспорт се наблюдава увеличение както на превозените пътници, така и на извършената работа съответно със 17,8 хиляди пътници и с 535,5 хиляди пътниккилометра.

Градски електротранспорт

През периода октомври - декември предприятията от градския електротранспорт са превозили общо над 72,516 милиона пътници, или с 43,9% повече спрямо същия период на 2021 година. Увеличение се наблюдава при всички видове градски електротранспорт, като то е най-голямо при трамвайните превози (52,2%). Извършената работа също се увеличава с 39,4% и достига 369,1 млн. пътниккилометра.

                          Превозени пътници и извършена работа от градския електротранспорт по тримесечия Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още